Πρόωρες εκλογές επιθυμεί η συντριπτική πλειοψηφία των Βούλγαρων πολιτών (ποσοστό 80%), όπως καταδεικνύουν τα αποτελέσματα νέας δημοσκόπησης που είδε το φως της δημοσιότητας.

Συγκεκριμένα, δημοσκόπηση της εταιρείας «Alpha Research» έδειξε ότι το 41% των πολιτών της Βουλγαρίας απαιτεί πρόωρες εκλογές άμεσα, ενώ το 39% προτιμά την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες την άνοιξη του 2014.

Μόλις το 19% θα ήθελε να δει την παρούσα κυβέρνηση, υπό το Σοσιαλιστικό Κόμμα, να ολοκληρώνει την τετραετή θητεία της.

Η κυβέρνηση, υπό τον Πλάμεν Ορεσάρσκι, συγκροτήθηκε στα τέλη Μαΐου 2013. Ωστόσο, η τοποθέτηση ενός αμφιλεγόμενου επιχειρηματία και μέλους του κοινοβουλίου ως επικεφαλής της πανίσχυρης Εθνικής Υπηρεσίας Ασφάλειας ξεσήκωσε κύμα μαζικών διαδηλώσεων, δύο εβδομάδες αργότερα. Ο διορισμός του μεγιστάνα των ΜΜΕ Ντέλιαν Πέεφσκι ανακλήθηκε σε πολύ σύντομο διάστημα, ωστόσο οι διαδηλώσεις και οι διαμαρτυρίες συνεχίζονται ακόμη και σήμερα, αν και με μικρότερη συμμετοχή.

Η δημοσκόπηση, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύει στην ιστοσελίδα του το πρακτορείο ειδήσεων της Σόφιας «Novinite», δείχνει το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα και το κεντροδεξιό GERB να δίνουν μάχη στήθος με στήθος για την πρωτιά, με τους Σοσιαλιστές να προηγούνται με 16,4% έναντι 15,8% του πρώην κυβερνώντος κόμματος.

Την τρίτη θέση φαίνεται να καταλαμβάνει το νεοϊδρυθέν, δεξιό Μεταρρυθμιστικό Μπλοκ, με ποσοστό 6,9% ακολουθούμενο από το Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών με 6,1%.