Ιδιαίτερα ανησυχητική χαρακτηρίζεται η κατάσταση με την ποιότητα του αέρα στα Σκόπια, καθώς τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται υψηλότατη συγκέντρωση αιωρούμενων σωματιδίων.

Ο σταθμός μέτρησης αερίων ρύπων κατέγραψε ότι οι συγκεντρώσεις των αιωρούμενων σωματιδίων στα Σκόπια, έφθασαν, χθες Κυριακή, τα 500 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο, ενώ τα κανονικά επίπεδα είναι μέχρι 50 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο.

Ένα πυκνό σύννεφο νέφους είχε σκεπάσει χθες τα Σκόπια, ενώ και σήμερα η κατάσταση είναι σχεδόν παρόμοια. Ο δήμος των Σκοπίων συνέστησε στους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις, καθώς και την καύση ακατάλληλων υλικών για λόγους θέρμανσης.

Οι αυξημένες τιμές ρύπανσης στα Σκόπια αποδίδονται σε έναν συνδυασμό παραγόντων, χαρακτηριστικών για τη χειμερινή περίοδο: από την καύση για την παροχή θέρμανσης στα διαμερίσματα, μέχρι και την ομίχλη που επικρατεί στα Σκόπια, η οποία δεν βοηθά στο να διαφύγουν οι ρύποι από την ατμόσφαιρα της πόλης, καθώς και στη γεωγραφική θέση των Σκοπίων, τα οποία βρίσκονται σε «βαθούλωμα» που εμποδίζει την ανακύκλωση του αέρα.