Ασφυκτικές είναι οι πιέσεις στη Γερμανία για τον σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία, καθώς σήμερα είναι η τελευταία ημέρα των διαπραγματεύσεων και αύριο πρέπει να παραδοθεί το τελικό κείμενο της συμφωνίας ανάμεσα στους Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU) και τους Σοδιαλδημοκράτες (SPD).

Στον σημερινό τελευταίο γύρο των διαπραγματεύσεων θα πρέπει να βρεθεί κοινός παρονομαστής σε μια σειρά ζητημάτων, όπως τα διόδια στους αυτοκινητόδρομους, τον κατώτατο μισθό και τις συντάξεις, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle.

Το μεσημέρι της Τρίτης συναντώνται οι ηγεσίες των δυο κομμάτων της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) και των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) ενώ το απόγευμα θα συνεδριάσουν τα 75 μέλη των διαπραγματευτικών ομάδων.

Στις χθεσινές μαραθώνιες διαβουλεύσεις που κράτησαν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης, οι εκπρόσωποι των τριών κομμάτων συζήτησαν διεξοδικά το πρώτο προσχέδιο της κυβερνητικής συμφωνίας.

Ωστόσο, προς το παρόν δεν έχει βρεθεί κοινός τόπος για τα ακανθώδη ζητήματα που κυριάρχησαν στις διαπραγματεύσεις των τελευταίων πέντε εβδομάδων.

Στο προσχέδιο της συμφωνίας οι δυο πλευρές συμφωνούν μεν στην εισαγωγή ενός νομικά κατοχυρωμένου κατώτατου μισθού, διαφωνίες υπάρχουν ωστόσο ως προς την έναρξη εφαρμογής, το ύψος αλλά και τις εξαιρέσεις.

Τις σημερινές διαβουλεύσεις θα απασχολήσουν επίσης το θέμα των συντάξεων αλλά και της επιβολής διοδίων στη Γερμανία για αλλοδαπούς. Η καγκελάριος Α. Μέρκελ εξαρτά το τελευταίο από το εάν συνάδει με το ευρωπαϊκό δίκαιο και εάν συνεπάγεται πρόσθετη επιβάρυνση για τους γερμανούς οδηγούς.