Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε την Ισπανία ο πρωθυπουργός της χώρας Πέδρο Σάντσεθ λόγω του κορονοϊού.

Ο Σάντσεθ το απόγευμα της Παρασκευής 13 Μαρτίου κήρυξε την Ισπανία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω των χιλιάδων κρουσμάτων του κορονοϊού στη χώρα.

Στο έκτακτο υπουργικό συμβούλιο, που θα συγκληθεί αύριο,θα εγκριθεί το σχετικό διάταγμα με το οποίο η Ισπανία «θα τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για ένα διάστημα 15 ημερών», είπε ο Σάντσεθ σε ένα σύντομο τηλεοπτικό διάγγελμα που απηύθυνε, την ώρα που η πανδημία έχει στοιχίσει τη ζωή σε 120 ανθρώπους στη χώρα και καταμετρά περισσότερα από 4.200 κρούσματα.

«Δυστυχώς, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο την ερχόμενη εβδομάδα τα κρούσματα να ξεπεράσουν τα 10.000», επισήμανε ο επικεφαλής της ισπανικής κυβέρνησης.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα επιτρέψει την κινητοποίηση «όλων των οικονομικών, υγειονομικών, δημόσιων και ιδιωτικών, και στρατιωτικών μέσων για την προστασία όλων των πολιτών», εξήγησε ο Σάντσεθ.

Όμως, η «νίκη εξαρτάται από τον καθένα εξ ημών… ο ηρωισμός συνίσταται στο να πλένουμε τα χέρια και να παραμένουμε στα σπίτια μας], τόνισε ο Ισπανός πρωθυπουργός.

Η Ισπανία έχει καταγράψει 120 νεκρούς και περισσότερα από 4.200 κρούσματα της επιδημίας του νέου κορονοϊού, ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες δημόσιας υγείας και η κυβέρνηση.

Η Ισπανία είναι η δεύτερη χώρα σε κρούσματα κορονοϊού στην Ευρώπη μετά την Ιταλία και ο Σάντσες τόνισε ότι ο αριθμός τους θα μπορούσε να ξεπεράσει τις 10.000 την επόμενη εβδομάδα.