Σε μια δυναμική παρέμβαση εναντίον της βίας σε βάρος των γυναικών προχώρησε σήμερα ο Ιταλός πρόεδρος της Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο.

«Η συνέχιση της βίας σε βάρος των γυναικών -και συχνά σε βάρος των συντρόφων μιας ζωής- προκαλεί πίκρα, πόνο και αποστροφή», έγραψε ο Ιταλός πρόεδρος σε μήνυμα του που απηύθυνε στη συνάντηση που οργάνωσε το ίδρυμα Pubblicità Progresso, υπέρ υπεύθυνων και κοινωνικά ευαίσθητων διαφημιστικών μηνυμάτων.

«Ο μεγαλύτερος βαθμός ισότητας που έχουν επιτύχει οι γυναίκες στον τομέα της εργασίας και σε διάφορα επαγγέλματα μπορεί να προκαλέσει επικίνδυνα φαινόμενα, κακώς νοούμενες αντιδράσεις», προσθέτει ο Ναπολιτάνο, σύμφωνα με τον οποίο «η παρουσίαση του σώματος των γυναικών ως καταναλωτικό αγαθό ενισχύει λανθασμένες κτητικές διαθέσεις» και τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, για τον λόγο αυτό, καλούνται να δείξουν μεγαλύτερη ευαισθησία.

Κατά την άποψη του Ιταλού προέδρου «η αξιοποίηση των γυναικών, μακριά από κοινωνικές προκαταλήψεις και εμπόδια, δεν σχετίζεται μόνον με μια σαφή ηθική διάσταση, αλλά προσφέρει μια σημαντική συμβολή και στο οικονομικό πεδίο».

Η ιταλική δημόσια τηλεόραση RAI επισήμανε ότι έχει μεγάλη σημασία η έκκληση του Ναπολιτάνο, καθώς «κάθε μέρα φθάνουν στα νοσοκομεία και στα κέντρα κατά των παρενοχλήσεων και της σεξουαλικής βίας εκατοντάδες γυναίκες».

Από την αρχή του χρόνου μόνον στο Μιλάνο οκτακόσιες γυναίκες κατήγγειλαν ότι υπέστησαν παρενοχλήσεις και επεισόδια ψυχολογικής και σωματικής βίας.