Η δυσκολία στην επίτευξη συμφωνίας για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας φαίνεται πως κοστίζει στους Χριστιανοδημοκράτες όσο και στους Σοσιαλδημοκράτες, καταδεικνύει νέα δημοσκόπηση. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του περιοδικού Stern και του ιδιωτικού τηλεοπτικού δικτύου RTL.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση, οι CDU/CSU χάνουν μισή μονάδα και πέφτουν στο 41%, ενώ το SPD, από το 25,7% που πέτυχε στις εκλογές του Σεπτεμβρίου, περιορίζεται στο 24%.

Αντίθετα, η Αριστερά κερδίζει 1,4 μονάδα και φθάνει στο 10%, με τους Πράσινους να ενισχύονται κατά 0,4% και να βρίσκονται στο 9%.

Η «Εναλλακτική για την Γερμανία»(AfD), η οποία, με 4,7% δεν κατόρθωσε να μπει στην Βουλή, φθάνει το 5%, με τους επίσης αποκλεισμένους από την Μπούντεσταγκ Φιλελεύθερους να χάνουν περαιτέρω δυνάμεις και από το 4,7% του Σεπτεμβρίου να περιορίζονται στο 4%.

Τα ευρήματα της δημοσκόπησης είναι ωστόσο ιδιαίτερα αρνητικά και για την ηγεσία του SPD. Μόνο το 33% των ερωτηθέντων εμπιστεύεται τον Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος θα είναι, πιθανότατα, ο επόμενος αντικαγκελάριος, προκειμένου να βγάλει το κόμμα του από την κρίση, ενώ το 58% απαντά αρνητικά.

Το 42% τον θεωρεί συμπαθή, το 42% πιστεύει ότι διαθέτει αίσθηση του χιούμορ, αλλά μόλις το 39% τον θεωρεί αξιόπιστο.