Το ινδικό μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο Mangalyaan, που εκτοξεύθηκε με πύραυλο την Τρίτη για τον Άρη (η πρώτη αποστολή της Ινδίας στον Άρη) πραγματοποίησε με επιτυχία ελιγμούς σε τροχιά γύρω από τη Γη, ανακοίνωσαν σήμερα αξιωματούχοι της διαστημικής υπηρεσίας.

Το διαστημόπλοιο κατάφερε να θέσει σε λειτουργία τους κινητήρες του δύο φορές -μία χθες και μία νωρίς σήμερα- γεγονός που θα επιτρέψει την προώθησή του προς τον Άρη, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Ινδικού Διαστημικού Ερευνητικού Οργανισμού (Isro), Ντ.Π Κάρνι.

«Το να τεθούν σε λειτουργία οι κινητήρες του Mangalyaan εντάσσεται στη διαδικασία πραγματοποίησης ελιγμών σε τροχιά πέντε φορές ώστε να μπορέσει το διαστημόπλοιο να αναπτύξει ταχύτητα και να καταφέρει να βγει εκτός της έλξης βαρύτητας της Γης», εξήγησε ο ίδιος.

Σύμφωνα με τον ISRO το Mangalyaan θα πλησιάσει στον Άρη τον Σεπτέμβριο του 2014 ύστερα από περίπου 300 ημέρες διαστημικού ταξιδιού. Όταν πλησιάσει, οι κινητήρες του θα τεθούν και πάλι σε λειτουργία για μία τελευταία φορά προκειμένου το διαστημόπλοιο να επιβραδύνει και να εισέλθει στην τροχιά του Άρη.

Το Mangalyaan, που σημαίνει «Διαστημόπλοιο του Άρη» στα χίντι, εντάσσεται στην πρώτη διαπλανητική αποστολή της Ινδίας και κοστίζει λιγότερα από 80 εκατομμύρια δολάρια.

Αν το διαστημόπλοιο ολοκληρώσει την αποστολή του όπως είναι προγραμματισμένο, η Ινδία θα γίνει η τέταρτη δύναμη στον κόσμο -μετά τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την πρώην Σοβιετική Ένωση- που θα πραγματοποιήσει με επιτυχία αποστολές στον Κόκκινο Πλανήτη. Περισσότερες από τις μισές από το σύνολο των αποστολών στον Άρη έχουν αποτύχει.