Ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ συνέκρινε σήμερα τον πόλεμο που διεξάγει εναντίον των εξεγερμένων, τους οποίους αποκαλεί «τρομοκράτες», με εκείνον που κατέστρεψε την Αλγερία.

«Δεν αποτελούν έκπληξη οι θέσεις του αλγερινού λαού υπέρ της Συρίας, καθώς αυτός ο λαός γνώρισε μια δοκιμασία παρόμοια με αυτή του συριακού λαού, ο οποίος είναι τώρα αντιμέτωπος με την τρομοκρατία», δήλωσε ο Άσαντ όταν δέχθηκε μια αντιπροσωπεία από την Αλγερία.

Η Αλγερία απέχει πάντα από τις ψηφοφορίες του Αραβικού Συνδέσμου που αφορούν στην επιβολή κυρώσεων εναντίον της Δαμασκού.

Εξάλλου η Ρωσία δήλωσε σήμερα έτοιμη να φιλοξενήσει στη Μόσχα μια άτυπη συνάντηση μεταξύ εκπροσώπων της συριακής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης πριν τη διεξαγωγή της διεθνούς ειρηνευτικής συνόδου Γενεύη 2, δήλωσε σήμερα ο υφυπουργός Εξωτερικών της χώρας Μιχαήλ Μπογκντάνοφ.

«Η πρότασή μας για μια άτυπη συνάντηση στη Μόσχα, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τη Γενεύη 2, θα ήταν σημαντική για τη δημιουργία μιας ευνοϊκής ατμόσφαιρας, ώστε και οι δύο πλευρές σαν μπορέσουν να συζητήσουν τα υπάρχοντα προβλήματα», δήλωσε ο Μπογκντάνοφ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Κάποιες ομάδες της αντιπολίτευσης έχουν ήδη πει ότι θα δέχονταν να συμμετάσχουν σε αυτές τις συνομιλίες, πρόσθεσε.

Αυτού του είδους οι διαβουλεύσεις μεταξύ εκπροσώπων του καθεστώτος και της αντιπολίτευσης δεν πρέπει «απαραιτήτως να καταλήξουν σε κάποια μορφή συμφωνίας», σημείωσε ο ρώσος υφυπουργός.

Οι δηλώσεις του Μπογκντάνοφ γίνονται μία ημέρα μετά τις συζητήσεις στη Γενεύη μεταξύ του διεθνούς απεσταλμένου για τη Συρία Λάκνταρ Μπραχίμι και εκπροσώπων της Ρωσίας και των ΗΠΑ, οι οποίοι απέτυχαν και πάλι να ορίσουν μια ημερομηνία διεξαγωγής της Γενεύης 2.

Στο μεταξύ στα πεδία των μαχών οκτώ άνθρωποι, ανάμεσά τους και δύο γυναίκες, σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 50 τραυματίστηκαν σήμερα από την έκρηξη μιας βόμβας στην πλατεία Χιτζάζ της Δαμασκού, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Sana.

«Οκτώ πολίτες, μεταξύ αυτών και δύο γυναίκες, σκοτώθηκαν από την έκρηξη μιας βόμβας την οποία είχαν τοποθετήσει τρομοκράτες στην είσοδο της εταιρείας σιδηροδρόμων της Χιτζάζ», διευκρίνισε το πρακτορείο.

Οι περισσότεροι από 50 τραυματίες, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά, διακομίστηκαν σε νοσοκομείο της Δαμασκού.

Μεταξύ των τραυματιών είναι και εργάτες που ασχολούνταν με εργασίες συντήρησης στον σταθμό της Χιτζάζ, σύμφωνα με το πρακτορείο.

Νωρίτερα κάτοικοι της Δαμασκού είδαν έναν όλμο να πέφτει κοντά σε αρχηγείο του στρατού στην πλατεία Ουμαγιάντ, σε μια μεγάλη διασταύρωση της συριακής πρωτεύουσας. Προς το παρόν δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα.

Στη νότια Συρία, τουλάχιστον οκτώ μέλη της υπηρεσίας πληροφοριών της αεροπορίας σκοτώθηκαν και 14 τραυματίστηκαν από επίθεση αυτοκτονίας στην πόλη Σουέιντα.

«Ένας βομβιστής αυτοκτονίας πυροδότησε τα εκρηκτικά που είχε τοποθετήσει στο αυτοκίνητό του μπροστά από το κτίριο όπου στεγάζεται η υπηρεσία πληροφοριών της αεροπορίας, σκοτώνοντας τον τοπικό επικεφαλής του τμήματος πληροφοριών και επτά ακόμη μέλη της υπηρεσίας», δήλωσε ο Ράμι Άμπντελ Ράχμαν, επικεφαλής του Συριακού Παρατηρητήριου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Στην επαρχία Σουέιντα ζει κυρίως η μειονότητα των δρούζων, που έχουν παραμείνει γενικά ουδέτεροι στον εμφύλιο πόλεμο, αν και κάποιοι από αυτούς έχουν συνταχθεί με παραστρατιωτικές οργανώσεις που μάχονται στο πλευρό του τακτικού στρατού.

Η επαρχία παραμένει υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης και συνήθως δεν καταγράφονται εκεί επεισόδια βίας.

Επιπλέον, σύροι αντάρτες έθεσαν υπό τον έλεγχό τους τη δεύτερη μεγαλύτερη αποθήκη πυρομαχικών της χώρας, η οποία βρίσκεται σε μια έρημο νοτιοανατολικά της Χομς, ανακοίνωσε η αντιπολίτευση.

«Οι μαχητές του Ελεύθερου Συριακού Στρατού κατάφεραν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους τις πρώτες πρωινές ώρες την αποθήκη πυρομαχικών στη Μουχίν», δήλωσε ο Λουάι Μόκνταντ, εκπρόσωπος των εξεγερμένων.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επιβεβαίωσε ότι ταξιαρχίες των εξεγερμένων και μαχητές που συνδέονται με την αλ Κάιντα κατέλαβαν κτίρια στο εσωτερικό του στρατιωτικού συγκροτήματος και κατέσχεσαν άγνωστη ποσότητα όπλων.

Στο συγκρότημα Μουχίν υπάρχουν «30 μεγάλες αποθήκες πυρομαχικών», που ανήκουν στο στρατό, σημείωσε ο Άμπντελ Ράχμαν.

Η συριακή τηλεόραση μετέδωσε ότι σημειώνονταν μάχες κοντά στο συγκρότημα, χωρίς όμως να δώσει άλλες πληροφορίες.