Ο Ταμερλάν Τσαρνάγεφ, βασικός ύποπτος για την βομβιστική επίθεση στον Μαραθώνιο της Βοστόνης είχε λάβει μέρος το 2011 σε μια τριπλή δολοφονία σε γειτονική πόλη, όπως δήλωσαν ομοσπονδιακοί εισαγγελείς σε έγγραφα που κατατέθηκαν πρόσφατα στο δικαστήριο.

Ο Ταμερλάν που σκοτώθηκε σε ανταλλαγή πυρών με την αστυνομία, κατηγορήθηκε από έναν Τσετσένο μετανάστη που αυτοκτόνησε κατά την ανάκρισή του.

Ο Ιμπραγκίμ Τοντάσεφ, 27 ετών, που ήταν γνωστός του Τσαρνάγεφ από τότε που ασκούνταν στις πολεμικές τέχνες στην Βοστόνη, είπε στους ανακριτές ότι ο Τσαρνάγεφ μετείχε, σύμφωνα με τα έγγραφα, στις δολοφονίες τριών ανδρών που είχαν βρεθεί νεκροί φέροντας τραύματα από μαχαίρι τον Σεπτέμβριο του 2011 σε ένα διαμέρισμα στο Ουάλθαμ, στην Μασαχουσέτη.

Τα αμερικανικά ΜΜΕ είχαν μεταδώσει νωρίτερα ότι ένα από τα θύματα ήταν στενός φίλος του Τσαρνάγεφ και οι αρχές πιστεύουν ότι οι δολοφονίες είχαν σχέση με ναρκωτικά.

Το FΒΙ ανακοίνωσε ότι ο Τοντάσεφ σκοτώθηκε από πυρά ομοσπονδιακού πράκτορα, σχεδόν ένα μήνα μετά τις βομβιστικές επιθέσεις στον Μαραθώνιο, όταν ξαφνικά έγινε βίαιος ενώ ανακρινόταν για πιθανές σχέσεις του με τον Τσαρνάγεφ.

Οι δικηγόροι του Τζοχάρ Τσαρνάγεφ επιδιώκουν να πιέσουν την κυβέρνηση να δώσει στους δικηγόρους υπεράσπισης υλικό της έρευνας που διαθέτει σε σχέση με τον μεγαλύτερο αδελφό, τον Ταμερλάν.

Τα δύο αδέλφια, τσετσενικής καταγωγής, θεωρούνται ύποπτα για την τοποθέτηση δύο εκρηκτικών μηχανισμών τους οποίους ανατίναξαν στη γραμμή του τέρματος στον Μαραθώνιο της Βοστόνης στις 15 Απριλίου, σκοτώνοντας τρεις ανθρώπους και τραυματίζοντας 264 ακόμη.

Σε σφοδρή ανταλλαγή πυρών με την αστυνομία τρεις ημέρες μετά την επίθεση, σκοτώθηκε ένας αστυνομικός, και αργότερα σκοτώθηκε και ο Ταμερλάν, 26 ετών.

Ο νεότερος αδελφός του Τζοχάρ είχε διαφύγει, αλλά συνελήφθη ύστερα από ανθρωποκυνηγητό που διήρκεσε μια μέρα και κατά το οποίο σχεδόν ολόκληρη η περιοχή της Βοστόνης είχε αποκλειστεί από τις δυνάμεις της τάξης.

Ο Τζοχάρ έκτοτε δηλώνει αθώος των κατηγοριών σε σχέση με την βομβιστική επίθεση και τη δολοφονία του αστυνομικού.

Οι δικηγόροι του νεότερου Τσαρνάγεφ υποστήριξαν ότι η πληροφορία για πιθανό ρόλο του μεγαλύτερου αδελφού του στις δολοφονίες στο Ουάλθαμ ίσως είναι ένα ελαφρυντικό στοιχείο στην υπόθεση κατά του Τζοχάρ.

Ωστόσο εισαγγελείς είπαν ότι η κοινοποίηση του ανακριτικού υλικού αυτού που ζητήθηκε από την υπεράσπισή του μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη συνέχιση της έρευνας για την τριπλή δολοφονία.