Το όνομα του Ταμερλάν Τσαρνάεφ περιλαμβανόταν σε άκρως απόρρητη βάση δεδομένων της αμερικανικής κυβέρνησης που περιλαμβάνει λίστα με ονόματα και στοιχεία προσώπων που θεωρούνται εν δυνάμει τρομοκράτες.

Όμως οι τεράστιες διαστάσεις της την καθιστούν δύσχρηστη, σύμφωνα με πηγές των ερευνών για τις βομβιστικές επιθέσεις της Βοστώνης.

Σύμφωνα με τις πηγές αυτές, το όνομα και τα στοιχεία του Ταμερλάν Τσαρνάεφ περιλαμβάνονται στη βάση δεδομένων TIDE, του Εθνικού Αντιτρομοκρατικού Κέντρου, διότι το FBI ήλθε σε επαφή μαζί του το 2011 έπειτα από πληροφορίες που δόθηκαν στην Ουάσινγκτον από τις ρωσικές αρχές, σύμφωνα με τις οποίες ο Τσαρνάεφ είχε γίνει οπαδός ακραίων ισλαμιστών.

Το FBI δεν είχε καταλήξει τότε στο συμπέρασμα ότι ο Τσαρνάεφ αποτελούσε ενεργή απειλή, αλλά κατέγραψε το όνομά του στη βάση δεδομένων TIDE (Terrorist Identities Datamart Environment). Το FBI δεν έχει αποκαλύψει τι στοιχεία βρήκε για τον Ταμερλάν Τσαρνάεφ.

Η βάση δεδομένων περιέχει περισσότερα από μισό εκατομμύριο ονόματα προσώπων τα οποία οι αμερικανικές αρχές θεωρούν γνωστούς, ύποπτους ως ή εν δυνάμει τρομοκράτες σε ολόκληρο τον κόσμο.

Πρόσωπα που γνωρίζουν τη βάση δεδομένων TIDE δηλώνουν ότι, εξαιτίας του τεράστιου μεγέθους της, οι αρχές δεν εξετάζουν συστηματικά οποιονδήποτε είναι καταγεγραμμένος σε αυτήν.

Το 2008, η βάση δεδομένων περιλάμβανε 540.000 ονόματα, που αντιστοιχούν σε 450.000 πρόσωπα, αφού ορισμένα άτομα καταγράφονται με περισσότερα από ένα ονόματα λόγω διπλών ονομασιών ή διαφορετικής ορθογραφίας του ίδιου ονόματος. Λιγότεροι από 5% των καταγεγραμμένων είναι αμερικανοί πολίτες ή νόμιμοι κάτοικοι των ΗΠΑ.

Η TIDE είναι μία από τις πολλές βάσεις δεδομένων που δημιουργήθηκαν στις ΗΠΑ μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

Το αμερικανικό σύστημα των βάσεων δεδομένων έχει επικριθεί και κατά το παρελθόν ως δύσχρηστο, κυρίως μετά την απόπειρα βομβιστικής επίθεσης κατά αεροσκάφους το 2009, όταν το σύστημα είχε αποτύχει στον εντοπισμό του επίδοξου βομβιστή Φαρούκ Αμπντουλμουταλάμπ.