H ΕΕ απορρίπτει τμήματα από το σχέδιο Τραμπ στη Μέση Ανατολή

Η ανακοίνωση του Ζοζέπ Μπορέλ


ΚΟΣΜΟΣ
16:22
04/02/2020
H ΕΕ απορρίπτει τμήματα από το σχέδιο Τραμπ στη Μέση Ανατολή
1
loading

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω του ύπατου εκπροσώπου της για την εξωτερική πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ, απορρίπτει τμήματα από το σχέδιο του Ντόναλντ Τραμπ για τη Μέση Ανατολή.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ -ΜΠΕ ο κ. Μπορέλ επισήμανε πως οι προτάσεις του Αμερικανού προέδρου παραβιάζουν «διεθνώς συμφωνημένες παραμέτρους».

«Η αμερικανική πρωτοβουλία, όπως παρουσιάσθηκε στις 28 Ιανουαρίου, αφίσταται των παραμέτρων που έχουν συμφωνηθεί σε διεθνές επίπεδο», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Ζοζέπ Μπορέλ στην οποία εκφράζει την «ιδιαίτερη ανησυχία» της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την βούληση του Ισραήλ να προσαρτήσει την κοιλάδα του Ιορδάνη.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση υπενθυμίζει την προσήλωσή της σε μία λύση που θα προκύψει από διαπραγματεύσεις και θα βασίζεται στην συνύπαρξη των δύο κρατών με βάση τα σύνορα του 1967, με ανταλλαγή ισότιμων εδαφών, κατ΄εφαρμογήν όσων μπορεί να συμφωνηθούν ανάμεσα στις δύο πλευρές, με το κράτος του Ισραήλ και ένα ανεξάρτητο και δημοκρατικό κράτος της Παλαιστίνης, ενιαίο, κυρίαρχο και βιώσιμο, που θα υπάρχουν το ένα δίπλα στο άλλο, ειρηνικά, με ασφάλεια και αμοιβαία αναγνώριση», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Ζοζέπ Μπορέλ.

«Για την οικοδόμηση μίας δίκαιης και βιώσιμης ειρήνης, τα ανεπίλυτα θέματα τα σχετικά με το οριστικό καθεστώς θα πρέπει να διευθετηθούν μέσω απευθείας διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις δύο πλευρές», προσθέτει ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

«Σε αυτά περιλαμβάνονται τα θέματα που έχουν σχέση με τα σύνορα, το καθεστώς της Ιερουσαλήμ, την ασφάλεια και το θέμα των προσφύγων», τονίζεται στην ανακοίνωση.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση καλεί τις δύο πλευρές να δεσμευθούν εκ νέου και να απόσχουν από κάθε μονομερή ενέργεια που αντιβαίνει στο διεθνές δίκαιο και θα μπορούσε να οξύνει την ένταση».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εκφράζει την έντονη ανησυχία της σχετικά με τις δηλώσεις για την προοπτική προσάρτησης της κοιλάδας του Ιορδάνη και άλλων περιοχών της Δυτικής Οχθης.

«Βήματα προς την προσάρτηση, αν γίνουν, δεν θα μπορούσαν να περάσουν χωρίς να αμφισβητηθούν», προειδοποιεί ο Μπορέλ, με σκληρή γλώσσα έναντι του σχεδίου του Τραμπ, σε σύγκριση με προηγούμενη τοποθέτησή του τον περασμένο μήνα, όταν ο Αμερικανός πρόεδρος το είχε παρουσιάσει.

«Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, η ΕΕ δεν αναγνωρίζει την κυριαρχία του Ισραήλ επί των εδαφών που έχουν καταληφθεί μετά το 1967», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ο Ζοζέπ Μπορέλ θα επισκεφθεί τις ΗΠΑ και συγκεκριμένα την Ουάσινγκτον στις 7 Φεβρουαρίου.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

1
σχόλιο
  1. avatar gkagkarin.blogspot.com

    Επικύρωση του καθεστώτος ισραηλινής κατοχής
    Απόπειρα αποδοχής του status quo συνιστά το σχέδιο της κυβέρνησης του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, που ανακοινώθηκε στις 28 Γενάρη στον Λευκό Οίκο με τη συμμετοχή του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Με το πρόσχημα του «ρεαλισμού» των τετελεσμένων επί του κατεχόμενου παλαιστινιακού εδάφους, που προκάλεσαν ο πόλεμος του 1967 και οι αναρίθμητοι εβραϊκοί εποικισμοί στη Δυτική Οχθη, η κυβέρνηση των ΗΠΑ δημοσιοποίησε το περιβόητο «όραμα» για μία δήθεν «συμφωνία του αιώνα», με τετραετές πάγωμα νέων εποικισμών και ανάλογη περίοδο «άμεσης» ισραηλινο-παλαιστινιακής διαπραγμάτευσης. Ωστόσο, τίποτε δεν φαίνεται πιο μακριά από την αλήθεια, καθώς το όραμα των ΗΠΑ εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ περί «Μεγάλης Μέσης Ανατολής» που παρουσιάστηκε το 2003, εξελίχθηκε με τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις της ίδιας χρονιάς σε Ιράκ, τις ενδοαστικές ανακατατάξεις που επέφεραν το 2011 η λεγόμενη «Αραβική Ανοιξη» και η εισβολή των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στη Λιβύη...
    ...

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει