Η εταιρεία Twitter Inc διέγραψε από την πλατφόρμα της τον λογαριασμό του ιστοτόπου Zero Hedge, που ειδικεύεται στις χρηματοοικονομικές ειδήσεις, διότι δημοσίευσε την περασμένη εβδομάδα άρθρο που συνδέει κινέζο επιστήμονα με τον νέο κοροναϊό που έχει προκαλέσει επιδημία ιογενούς πνευμονίας.

Ο ιστότοπος Zero Hedge ανέφερε πως έλαβε ειδοποίηση από το Twitter την Παρασκευή με την οποία οι διαχειριστές του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης διατύπωναν την κατηγορία πως παραβιάστηκαν οι «κανόνες» του εναντίον της «κατάχρησης» της πλατφόρμας και της «παρενόχλησης» ανθρώπων.

Η εξέλιξη καταγράφεται την ώρα που η επιδημία του νέου κοροναϊού έχει πυροδοτήσει έξαρση των αντικινεζικών διαθέσεων σε διεθνές επίπεδο. Η διάδοση ανεπιβεβαίωτων φημών δίνει και παίρνει στο Διαδίκτυο, ιδίως από λάτρεις θεωριών συνωμοσίας, γεγονός που επιτείνει η σταδιακά μειούμενη ενημέρωση από την πρακτικά αποκλεισμένη πόλη Ουχάν της Κίνας, εστία του νέου κοροναϊού, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ.

Η εταιρεία Twitter επιβεβαίωσε χθες στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι εξεδίωξε τον ιστότοπο Zero Hedge από την πλατφόρμα της διότι παραβίασε τους κανονισμούς λειτουργίας της.

Ο Zero Hedge ανέφερε πως αρχικά η συντακτική του ομάδα είχε την εντύπωση πως η απόφαση να υποστεί μόνιμο ban από το Twitter οφειλόταν σε ένα άρθρο που δημοσίευσε για τη σύνθεση του ιού. Αλλά αργότερα, σημείωσε πως πληροφορήθηκε ότι οι διαχειριστές του Twitter έλαβαν καταγγελία από τον ενημερωτικό ιστότοπο BuzzFeed για άλλο άρθρο του.

Ο BuzzFeed κατήγγειλε ότι ο Zero Hedge αποκάλυψε τα προσωπικά στοιχεία επιστήμονα από την Ουχάν σε άρθρο που περιέχει τον ισχυρισμό ότι ο κοροναϊός είναι ανθρώπινο δημιούργημα προς χρήση «ως βιολογικό όπλο».

Το άρθρο έχει τίτλο «Βρίσκεται αυτός ο άνθρωπος πίσω από την παγκόσμια πανδημία του κοροναϊού;».

Ο BuzzFeed δεν απάντησε αμέσως όταν το Ρόιτερς του ζήτησε σχόλιο.

Την περασμένη εβδομάδα, η διεύθυνση του Twitter προειδοποίησε ότι «όσοι επιδίδονται σε συντονισμένες προσπάθειες να διασπείρουν παραπληροφόρηση σε ευρεία κλίμακα σχετικά με το θέμα του κοροναϊού θα διαγράφονται από την υπηρεσία». Ο ιστότοπος Facebook έχει επίσης προειδοποιήσει ότι θα διαγράφει υλικό για τον ιό που θεωρεί ότι παραπληροφορεί.

Ο Zero Hedge, ο οποίος καλύπτει κυρίως οικονομικά και χρηματοπιστωτικά θέματα, είχε πάνω από 670.000 ακόλουθους στο Twitter όταν διαγράφτηκε ο λογαριασμός του.

Ο κοροναϊός έχει στοιχίσει τη ζωή σε 362 ανθρώπους. Κρούσματα του 2019-nCoV έχουν επιβεβαιωθεί σε 24 χώρες.