Η συριακή αντιπολίτευση καταδίκασε σήμερα τις εκτελέσεις δεκάδων πολιτών που διαπράχθηκαν σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) τον Αύγουστο σε χωριά αλαουιτών, της θρησκευτικής μειονότητας στην οποία ανήκει ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ, κατηγορώντας τους «εξτρεμιστές» ότι ευθύνονται για τα εγκλήματα αυτά.

Σε μια επιστολή του προς τη HRW ο Εθνικός Συριακός Συνασπισμός «καταδικάζει απερίφραστα όλες τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράττουν ένοπλες ομάδες, περιλαμβανομένων των εξωδικαστικών εκτελέσεων και των απαγωγών».

Επανέλαβε εξάλλου «τη δέσμευσή του να σέβεται τους διεθνείς κανόνες όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα ανθρωπιστικά ζητήματα», σύμφωνα με την επιστολή.

Σε έκθεσή της που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα η HRW καταγγέλλει ότι τουλάχιστον 190 πολίτες σκοτώθηκαν, 67 από τους οποίους εκτελέσθηκαν, και 200 συνελήφθησαν όμηροι σε αλαουιτικά χωριά στην επαρχία της Λαττάκειας από ομάδες τζιχαντιστών και ανταρτών στις αρχές του Αυγούστου.

Η συριακή αντιπολίτευση επιρρίπτει την ευθύνη για τις δολοφονίες αυτές στους τζιχαντιστές.

Εδώ και αρκετούς μήνες έχουν αυξηθεί οι μάχες και τα ξεκαθαρίσματα λογαριασμών μεταξύ των ανταρτών και των τζιχαντιστών, παρόλο που και οι δύο ομάδες μάχονται κατά του Άσαντ.

«Αποκηρύσσουμε για μια ακόμη φορά το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε και την Ζάις αλ-Μουχαρίτζιν ουάλ Άνσαρ, που είναι οι δύο βασικές οργανώσεις που αναφέρονται στην έκθεση ως αυτές που διέπραξαν» τη σφαγή, συνεχίζει η ανακοίνωση.

«Η επίθεση που καταγγέλλει η HRW δεν συνδέεται με την πραγματική συριακή αντιπολίτευση, αλλά είναι μια επονείδιστη επίθεση που εξαπολύθηκε από ομάδες εξτρεμιστών που ακμάζουν χάρη στο καθεστώς Άσαντ», καταγγέλλει η συριακή αντιπολίτευση.

Τις τελευταίες εβδομάδες η πολιτική αντιπολίτευση της Συρίας έχει ανεβάσει τους τόνους εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε, οργάνωση στην οποία έχουν προσχωρήσει πολλοί ξένοι μαχητές, κατηγορώντας το ότι «έχει κλέψει την επανάσταση».