Ρεκόρ θανάτων από αστυνομική βία το 2019 στο Ρίο ντε Τζανέιρο

Ο κυβερνήτης της πολιτείας έχει υποστηρίξει τη χρήση ακροβολισμένων ελεύθερων σκοπευτών


ΚΟΣΜΟΣ
1:54
23/01/2020
Ρεκόρ θανάτων από αστυνομική βία το 2019 στο Ρίο ντε Τζανέιρο
1
loading

Κάθε προηγούμενο ρεκόρ έσπασε ο αριθμός των θυμάτων από την Αστυνομία του Ρίο ντε Ζανέιρο το 2019, καθώς σκότωσε 1.810 ανθρώπους, μία αύξηση κατά 18%, που μεταφράζεται σε πέντε νεκρούς ανά ημέρα.

Στα στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα το Ινστιτούτο Δημόσιας Ασφάλειας της τοπικής κυβέρνησης του Ρίο (ISP) και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, καταγράφεται πάντως μείωση 19% στις δολοφονίες από πρόθεση (εκτός Αστυνομίας) στο σύνολο της πολιτείας, με 3.995 περιπτώσεις (έναντι 4.950 το 2018).

Τα στοιχεία τούτα αποτελούν τον απολογισμό της πρώτης χρονιάς διοίκησης του Ρίο από τον νέο κυβερνήτη, Βίλσον Βίτζελ, ο οποίος εξελέγη χάρις στην ιδεολογική εγγύτητά του με τον ακροδεξιό πρόεδρο της χώρας, Ζαΐχ Μπολσονάρου. Ο ίδιος έχει κατά καιρούς υποστηρίξει τη χρήση ακροβολισμένων ελεύθερων σκοπευτών, ώστε να εξουδετερώνονται από απόσταση οι ύποπτοι που διαθέτουν όπλο.

«Όταν βλέπουμε πως οι δυνάμεις της τάξης είναι υπεύθυνες για πάνω από το ένα τρίτο των βιαίων θανάτων, αυτό καταδεικνύει μέχρι ποίου βαθμού το μοντέλο ασφαλείας μας χαρακτηρίζεται από την αστυνομική βία», τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Σίλβα Ράμος, ειδικός στο Κέντρο Ερευνών για την Ασφάλεια των Πολιτών (CESEC) του πανεπιστημίου Κάντζιντου Μέντες, ο οποίος κατάγγειλε τον κυβερνήτη πως η τακτική του εστιάζεται στην «άμεση σύγκρουση και όχι στην πληροφόρηση και τον σχεδιασμό».

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Βίτζελ «ξεκίνησε τη θητεία του με μία πολύ επιθετική ρητορεία, όμως οι παράπλευρες συνέπειες, ιδίως τα παιδιά που έχαναν τη ζωή τους από αδέσποτες σφαίρες, είχαν τέτοια απήχηση που τον έκαναν να αλλάξει τακτική».

Ενδεικτική είναι η περίπτωση της μικρής Άγκατα, που είχε σοκάρει όλη τη Βραζιλία και οδήγησε τον εισαγγελέα να διατάξει τη σύλληψη ενός αστυνομικού, που η έρευνα απέδειξε πως η σφαίρα προήλθε από το όπλο του.

Τα στοιχεία του ΙSP δείχνουν προοδευτική μείωση του αριθμού των νεκρών από χέρι αστυνομικού κατά τη διάρκεια του β' εξαμήνου (196 τον Ιούλιο, 173 τον Αύγουστο, 154 τον Σεπτέμβριο, 144 τον Οκτώβριο, 135 τον Νοέμβριο και 124 τον Δεκέμβριο).

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

1
σχόλιο
  1. avatar όσκαρ μαν

    αφού γίνεται χαμός μέσα στην πόλη με τους κακοποιούς , δεν μας λένε και τα νούμερα των νεκρών από την βία των πολιτών.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει