Η συμφωνία για καταστροφή του συριακού χημικού οπλοστασίου είναι «ντροπή για τον ΟΗΕ», σύμφωνα με τους επικεφαλής της στρατιωτικής και πολιτικής αντιπολίτευσης που πραγματοποιούν επίσκεψη στο Παρίσι.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, οι αντικαθεστωτικοί εξέφρασαν οργή διότι ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ «νομιμοποιείται» να συνομιλήσει με τη διεθνή κοινότητα.

«Η συμφωνία αυτή είναι μια ντροπή για τον ΟΗΕ, ένα σκάνδαλο. Η διεθνής κοινότητα κράτησε τα χημικά όπλα και ξέχασε τα 100.000 θύματα της σύγκρουσης», δήλωσε ο Κάσεμ Σααντεντίν, πρώην συνταγματάρχης του συριακού στρατού που λιποτάκτησε το 2012 και εκπροσωπεί τη στρατιωτική διοίκηση του Ελεύθερου Συριακού Στρατού στο εσωτερικό της χώρας.

«Ο Μπασάρ αλ Άσαντ ξανάγινε σεβαστός, νόμιμος», είπε ο Γιαχία Νάναχ, επικεφαλής του επαρχιακού συμβουλίου στο Χαλέπι, ενός οργάνου που εξελέγη τον περασμένο Μάρτιο για να οργανώσει τη ζωή των πολιτών σε αυτή την επαρχία του βορρά που μαστίζεται από τον πόλεμο.

«Όλες αυτές οι σφαγές για να φθάσουμε σε αυτό το σημείο; Είναι σαν η συριακή επανάσταση να έγινε για το θέμα των χημικών όπλων, ενώ άρχισε για να δημιουργηθεί ένα κράτος δικαίου στη Συρία», πρόσθεσε.

Οι δύο άνδρες αναμένεται να μετάσχουν την Τρίτη σε συζήτηση για τη Συρία που οργανώνει ο σοσιαλιστής βουλευτής Φιλίπ Μπομέλ στη γαλλική εθνοσυνέλευση, παρουσία κοινοβουλευτικών και ερευνητών.

«Το καθεστώς ψεύδεται και κερδίζει χρόνο. Αυτό που ζητούμε από τη Γαλλία είναι να μας προσφέρει πραγματική υποστήριξη. Απευθυνόμαστε σε έναν πολιτισμένο λαό που ξέρει την αξία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θέλουμε να του πούμε ότι έχουμε κοινά συμφέροντα. Καθώς ο Άσαντ στο τέλος θα φύγει και ο συριακός λαός θα μείνει», πρόσθεσε ο Σααντεντίν.

Όταν ρωτήθηκε για την κατάσταση της εξέγερσης στη χώρα, δήλωσε ότι ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός έχει ακόμη «συνολικά τον έλεγχο της κατάστασης. Ωστόσο όσο η κατάσταση διαιωνίζεται, όσο περιμένουμε όπλα που δεν φθάνουν, τόσο περισσότερο η κατάσταση θα γίνεται μη ελεγχόμενη».

Ενώ η εξόριστη συριακή πολιτική αντιπολίτευση (Εθνικός Συριακός Συνασπισμός) αποδυναμώνεται όλο και περισσότερο, επί του εδάφους η εξέγερση διασπάται περισσότερο και οι εξτρεμιστές κερδίζουν έδαφος. Δεκατρείς οργανώσεις ανταρτών ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι δεν αναγνωρίζουν πλέον τον Εθνικό Συριακό Συνασπισμό, στον οποίο ανήκει ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός.

«Αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή είναι το αποτέλεσμα απογοητεύσεων που πήραμε από τη διεθνή κοινότητα και από την έλλειψη υποστήριξής της. Αν οι οργανώσεις αυτές ανεξαρτητοποιήθηκαν, είναι γιατί πιθανόν βρήκαν καλύτερες πηγές χρηματοδότησης», πρόσθεσε ο πρώην συνταγματάρχης.

Οι ένοπλες δυνάμεις της αντιπολίτευσης ζητούν εδώ και μήνες βαρέα όπλα για να πολεμήσουν τις δυνάμεις του καθεστώτος. «Δεν έχουμε παρά ελαφρά όπλα, και όλες οι δηλώσεις υποστήριξης που διατυπώθηκαν δεν είναι παρά μελάνι σε χαρτί», πρόσθεσε.