Σάλος έχει προκληθεί στη Βρετανία, από την αποκάλυψη ότι και οι δύο πιλότοι ενός Airbus 330 κοιμήθηκαν την ίδια στιγμή, κατά τη διάρκεια υπερατλαντικής πτήσης και ενώ το αεροσκάφος περούσε με τον αυτόματο πιλότο.

Το περιστατικό έλαβε χώρα στις 13 Αυγούστου και περιγράφεται σε αναφορά της βρετανικής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, ωστόσο οι λεπτομέρειες βλέπουν τώρα το φως της δημοσιότητας.

Ο κυβερνήτης με το συγκυβερνήτη εναλλάσσονταν στο πιλοτήριο ώστε να μπορούν να απολαμβάνουν 20 λεπτά ανάπαυσης. Ωστόσο, ύστερα από μίας ώρας πτήση αποκοιμήθηκαν και οι δύο. Το περιστατικό αναφέρθηκε από έναν εξ αυτών και η αιτία φαίνεται πως ήταν ότι είχαν κοιμηθεί μόλις 5 ώρες τις προηγούμενες δύο νύχτες.

Ένας από τους πιλότους του Airbus 330 με προορισμό τη Βρετανία –το όνομα της εταιρείας δεν δόθηκε στη δημοσιότητα– κάποια στιγμή ξύπνησε και στη συνέχεια ξύπνησε και τον συγκυβερνήτη, αλλά κανένας από τους δύο δεν θυμόταν πόση ώρα κοιμόταν, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Η αποκάλυψη έγινε, μετά τη διαφωνία μεταξύ της επαγγελματικής ένωσης πιλότων της Βρετανίας για τις νέες οδηγίες που αναμένεται να ψηφιστούν από την Ευρωοβουλή. Οι νέοι κανόνες θα επιτρέπουν μεταξύ άλλων, στους πιλότους να πετάνε χωρίς να έχουν κοιμηθεί 22 ώρες.

«Πρόκειται για ένα σοβαρό περιστατικό αλλά μεμονωμένο. Νομίζω ότι θα γίνει μάθημα», δήλωσε εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.