Υπάρχουν πολλών ειδών καταφύγια αλλά αυτό στο Λας Βέγκας σίγουρα ξεπερνά πολλά. Κατασκευάστηκε κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, τότε που δεν ήταν λίγοι οι Αμερικανοί που φοβούνταν το ενδεχόμενο πυρηνικής επίθεσης από τη Ρωσία, και αποτελεί δείγμα της πολυτέλειας της δεκαετίας του ’70.

Ο επιχειρηματίας Girard G. Henderson, που ήθελε να προστατεύσει την οικογένειά του από το ενδεχόμενο ρίψης ατομικής βόμβας, ξόδεψε εκατομμύρια για το καταφύγιο αυτό των 1400 τετραγωνικών μέτρων, το οποίο σήμερα διατίθεται προς πώληση.

Ο Henderson ανέθεσε στους Kenneth και Jay Swayze να κατασκευάσουν το σπίτι έναντι 10 εκατομμυρίων δολαρίων το 1978. Το υπέργειο τμήμα του έχει εμβαδό 260 τετραγωνικά μέτρα και δεν ξεχωρίζει από τα γειτονικά κτίσματα. Όταν όμως κάποιος κατέβει 2,5 μέτρα κάτω από την επιφάνεια, βρίσκει ένα άλλο σπίτι, πολύ διαφορετικό και φτιαγμένο να αντέξει. Για πάντα.

Ο Henderson και η ομάδα του είχαν μάλλον σκεφτεί οτιδήποτε θα μπορούσε ένας άνθρωπος να θελήσει ή να χρειαστεί και εκτιμάται πως ο ένοικός του θα μπορούσε να ζήσει εκεί με άνεση ένα χρόνο.

Το σπίτι, στη μέση ενός υποτιθέμενου κήπου, διαθέτει μεταξύ άλλων τρία υπνοδωμάτια, τρία μπάνια, τραπεζαρία, μεγάλη κουζίνα, θερμαινόμενη πισίνα, δύο τζακούζι, σάουνα, δύο σπα, τζάκι, πίστα χορού, μπάρμπεκιου ενώ ένα σύστημα με τηλεχειρισμό αλλάζει το φωτισμό δημιουργώντας ατμόσφαιρα ανάλογα της ώρας της ημέρας που ο ένοικος θα ήθελε να είναι.

Τη δεκαετία του 1990 το σπίτι είχε ξαναβγεί προς πώληση έναντι 8 εκατομμυρίων δολαρίων. Σήμερα πωλείται έναντι 1,7 εκατ. δολαρίων.

Δείτε τις φωτογραφίες και το βίντεο…