Δεκάδες χιλιάδες συνδικαλιστές αναμένεται να συγκεντρωθούν σήμερα στη Βαρσοβία σε μια, όπως αναμένεται από τους διοργανωτές, μεγάλη εκδήλωση διαμαρτυρίας ενάντια στη φιλελεύθερη κυβέρνηση του Ντόναλντ Τουσκ, σε μια περίοδο σχετικής στασιμότητας για την πολωνική οικονομία.

Οι διοργανωτές – τα κύρια πολωνικά συνδικάτα, συμπεριλαμβανομένης και της περίφημης Αλληλεγγύης – ελπίζουν ότι στη συγκέντρωση που θα σηματοδοτήσει την κορύφωση των τετραήμερων διαδηλώσεων κατά της κυβέρνησης, να συμμετάσχει ένας πλήθος κόσμου μεταξύ 60.000 και 100.000 ανθρώπων. Η πρώτη εκδήλωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη και συγκέντρωσε 15.000 έως 23.000 άτομα , σύμφωνα με τις εκτιμήσεις από τους ανεξάρτητους παρατηρητές και τους διοργανωτές. Η πολωνική αστυνομία δεν ανέφερε τον αριθμό των διαδηλωτών.

Οι συνδικαλιστικές ενώσεις ζητούν τη μείωση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης και την αύξηση του κατώτατου μισθού ενώ καταγγέλλουν την εργασιακή ανασφάλεια. Η Πολωνία των 38 εκατομμυρίων κατοίκων είναι η μεγαλύτερη οικονομία στην Κεντρική Ευρώπη και γνώρισε συνεχή ανάπτυξη από την έξοδό της από τον κομμουνισμό πριν από είκοσι χρόνια και γλίτωσε την ύφεση κατά το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Κατά το δεύτερο τρίμηνο, το ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε μόλις κατά 0,4 % σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), η ανάπτυξη της πολωνικής οικονομίας θα μπορούσε να φθάσει το 1,2% το τρέχον έτος πριν από την επιτάχυνση του στο 2,2 % το 2014.