«Μία γυναίκα για να κυριαρχήσει σε όλους» γράφει το περιοδικό Economist σε πρωτοσέλιδο αφιέρωμά του με την Άνγκελα Μέρκελ να εικονίζεται πάνω σε έναν κίονα ιωνικού ρυθμού και γύρω της τα ευρωπαϊκά ερείπια. Ο Παρθενώνας, ο Πύργος της Πίζας και το Big Ben βουλιάζουν, ενώ ο Πύργος του Άιφελ λυγίζει.

Το περιοδικό υπενθυμίζει στους αναγνώστες του ότι από όταν ξέσπασε η κρίση στην ευρωζώνη, το 2009, το ίδιο στάθηκε ιδιαίτερα επικριτικό απέναντι στην ισχυρότερη γυναίκα του κόσμου.

«Διαφωνήσαμε με την συνταγή της Μέρκελ για τη λιτότητα: Η ύφεση στην Ευρώπη έχει διαρκέσει πολύ και να είναι σκληρή. Θέλαμε η καγκελάριος να διαχωρίσει τις επιφυλακτικές πολιτικές μεταρρυθμίσεων, να βγάλει από πάνω της το μανδύα της ιστορίας της χώρας της και να οδηγήσει την Ευρώπη πιο δυναμικά», αναφέρει ο Economist.

Το περιοδικό αποδίδει στην καγκελάριο μεγάλες ευθύνες για την αποτυχία δημιουργίας μίας τραπεζικής ένωσης. «Αρνήθηκε να οδηγήσει την κοινή γνώμη και δεν μίλησε ποτέ στους ψηφοφόρους της για τις ευθύνες τις Γερμανίας για την αναταραχή στην ευρωζώνη. Ανησυχούμε επίσης ότι δεν έχει κάνει πολλά στο εσωτερικό της χώρα της: τα τελευταία χρόνια καμία χώρα στην ΕΕ δεν έχει κάνει τις λιγότερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», σημειώνει.

Όσο για την μετεκλογική ατζέντα της Μέρκελ, ο Economist επισημαίνει ότι οι προκλήσεις είναι πολλές. Θέλει να κρατήσει στην Ε.Ε. τη Βρετανία, αλλά όχι με κάθε κόστος.

«Αν κερδίσει τις εκλογές, θα είναι η κυρίαρχη πολιτικός της Ευρώπης. Το στοίχημα που βάζουμε είναι ότι θα θέλει να την θυμούνται για την αποφασιστικότητά της και όχι για τη διστακτικότητά της», καταλήγει το δημοσίευμα.