Το οριστικό κλείσιμο του ισλαμιστικού τηλεοπτικού δικτύου αλ Χάφεζ διέταξαν οι αιγυπτιακές αρχές για «επίθεση στην εθνική ενότητα» και υποκίνηση μίσους εναντίον των χριστιανών.

Παρουσιαστές του τηλεοπτικού δικτύου έχουν προκαλέσει επανειλημμένα την οργή των κοπτών και των φιλελεύθερων για τους δριμείς λόγους εναντίον τους.

Η εκπομπή του αλ Χάφεζ, καθώς και πολλών άλλων ισλαμιστικών τηλεοπτικών δικτύων, είχε διακοπεί λίγες ώρες μετά την εκδίωξη και τη σύλληψη του ισλαμιστή προέδρου της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι στις 3 Ιουλίου από τον στρατό.

Οι κύριες οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Αίγυπτο είχαν εκτιμήσει τότε ότι «το να ζητάμε τον λογαριασμό από αυτούς που υποκίνησαν (σε βία) είναι υποχρέωση, αλλά το να κλείνουμε τηλεοπτικούς σταθμούς (…) παραβιάζει την ελευθερία του Τύπου».

Επίσης στόχος των νέων αρχών της Αιγύπτου είναι και το δορυφορικό τηλεοπτικό δίκτυο αλ Τζαζίρα, το οποίο κατηγορούν ότι καλύπτει με μεροληπτικό τρόπο τα αιματηρά γεγονότα μετά την εκδίωξη του Μόρσι.

Την Κυριακή, τρεις ανεξάρτητοι δημοσιογράφοι που εργάζονται για το αλ Τζαζίρα απελάθηκαν από την Αίγυπτο, ενώ έρευνες έχουν κάνει οι αιγυπτιακές αρχές επανειλημμένα στα γραφεία του δικτύου στη χώρα και έχουν κατασχέσει υλικό.