Την άποψη ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να διαδραματίσουν έναν κρίσιμο ρόλο για την επίλυση του Κυπριακού, «εγκαταλείποντας την πολιτική που αντάμειψε την τουρκική επιθετικότητα και αγνόησε αμέτρητες παραβιάσεις των κανόνων δικαίου στην Κύπρο», εκφράζει με ανακοίνωση του το Αμερικανοελληνικό Ινστιτούτο ( American Hellenic Institute , AHI).

Με αφορμή την επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, στις 20 Ιουλίου του 1974, το ΑΗΙ επισημαίνει ότι «για 39 χρόνια, ο λαός της Κύπρου έχει υπομείνει μια παράνομη κατοχή και μαζικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών από τη σύμμαχο των ΗΠΑ, Τουρκία»  και εκφράζει την υποστήριξή του σε μια λύση βασισμένη σε «διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, ένα κράτος με μια κυριαρχία και διεθνή προσωπικότητα, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ».

Ζητάει μεταξύ άλλων, την απόσυρση των στρατευμάτων κατοχής και των Τούρκων εποίκων, ενώ με αφορμή τη θλιβερή επέτειο το ΑΗΙ, διοργανώνει ενημερωτική εκδήλωση στο Καπιτώλιο στις 25 Ιουλίου, με ομιλητή το νέο πρέσβη της Κύπρου στις ΗΠΑ, Γιώργο Τσακάλη.

Εξάλλου, και η ομογενειακή οργάνωση ΑΧΕΠΑ επισημαίνει την ανάγκη «να υιοθετηθεί το ψήφισμα του Κογκρέσου που εκφράζει τη δέσμευση των ΗΠΑ για την επανένωση της Κύπρου και καταδικάζει την κάθε προσπάθεια να χρησιμοποιηθεί η οικονομική κρίση που πλήττει την Κύπρο για να επιβληθεί λύση στον κυπριακό λαό». Επίσης, αναφέρει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία διατηρεί την αποκλειστική κυριαρχία στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) και έχει το δικαίωμα να εκμεταλλευτεί τους πόρους της Ζώνης.

Το ψήφισμα του Κονγκρέσου εισήγαγε ο γερουσιαστής Γκας Μπιλιαράκης, αλλά για να συζητηθεί στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων χρειάζεται να αυξηθεί ο αριθμός των γερουσιαστών που το υποστηρίζουν από 12 σε 25 και οι 10 από αυτούς πρέπει να είναι από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων. Για το λόγο αυτό η ΑΧΕΠΑ ξεκίνησε εκστρατεία για να αυξηθούν οι υποστηρικτές του ψηφίσματος.

Περισσότερες λεπτομέρειες στο link