Αποφασισμένος να μην πάρει πίσω ούτε μία λέξη απ’ όσα έχει πει περί «φασιστικού Ισλάμ» εμφανίστηκε ο Ολλανδός βουλευτής και αρχηγός του ακροδεξιού κόμματος PVV («Κόμμα για την Ελευθερία») Γκέερτ Βίλντερς, κατά την επεισοδιακή πρώτη ημέρα της δίκης του.

«Μαζί μ’ εμένα διώκεται η ελευθερία έκφρασης πολλών Ολλανδών», δήλωσε ο Βίλντερςη, που κατηγορείται ότι υποκινεί φυλετικό μίσος και διακρίσεις εις βάρος μουσουλμάνων και μη-δυτικών μεταναστών, κυρίως Μαροκινών και για προσβολή θρησκεύματος.

«Είπα την άποψή μου στο πλαίσιο της δημόσιας συζήτησης και μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι θα συνεχίσω να το κάνω. Η δημοκρατία χρειάζεται μία ανοικτή και ελεύθερη συζήτηση, ειδικά στα ευαίσθητα θέματα» δήλωσε και πρόσθεσε πως δεν θα ξαναλάβει το λόγο κατά τη διάρκεια της δίκης του.

Ο Ολλανδός βουλευτής αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης ενός έτους ή πρόστιμο 7.600 ευρώ επειδή, μεταξύ άλλων, χαρακτήρισε το Ισλάμ «φασιστικό» και ζήτησε την απαγόρευση του κορανίου, το οποίο παρομοίασε με το βιβλίο «Ο Αγών μου» του Αδόλφου Χίτλερ, σε δηλώσεις που έκανε μεταξύ Οκτωβρίου 2006 και Μαρτίου 2008. Πάντως, ακόμη και εάν καταδικαστεί, δεν χάνει τη βουλευτική του έδρα.

Λίγο αργότερα, η δίκη διακόπηκε αφού οι συνήγοροι του Βίλντερς κατηγόρησαν τον δικαστή ότι είναι προκατειλημμένος εναντίον του και ζήτησαν την εξαίρεσή του.

Μέσα στην ημέρα αναμένεται να αποφασιστεί εάν θα γίνει δεκτό το αίτημα της υπεράσπισης ή όχι.