Ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ της κρίσης στη Βενεζουέλα, αλλά τόνισε ότι σε αυτή τη χώρα, «υπάρχει μόνο ένας εκλεγμένος πρόεδρος (…) και αυτός είναι ο Νικολάς Μαδούρο».

«Μόνο οι Βενεζουελάνοι μπορούν να ξεπεράσουν τις διαφορές τους μέσα από το διάλογο», δήλωσε σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο της Αβάνας, που του απονεμήθηκε, τιμής ένεκεν, ο τίτλος του διδάκτορα στην πολιτική επιστήμη.

Το νούμερο δύο της ρωσικής ηγεσίας καταδίκασε τις «μονομερείς κυρώσεις» που εφαρμόζουν οι ΗΠΑ «κατά της Κούβας, της Βενεζουέλας και της Νικαράγουας», χώρες που θεωρούνται από την Ουάσινγκτον ως «η τρόικα της τυραννίας».

Οι ΗΠΑ ενίσχυσαν τις κυρώσεις τους τελευταίους μήνες κατά της Βενεζουέλας με σκοπό να εξωθήσουν σε αποχώρηση από την εξουσία τον πρόεδρο Μαδούρο και την αντικατάστασή του από τον αντίπαλο του Χουάν Γκουαϊδό, αναγνωρισμένου ως μεταβατικού προέδρου από πενήντα χώρες.

Απέναντι σε αυτό, ο Ρώσος πρωθυπουργός δήλωσε ότι «υπάρχει μόνο ένας εκλεγμένος πρόεδρος στη Βενεζουέλα και αυτός είναι ο Νικολάς Μαδούρο».

Η επίσκεψη Μεντβέντεφ στην Αβάνα έγινε σε μια κρίσιμη στιγμή για τη χώρα, που αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις καυσίμων μετά τις κυρώσεις της Ουάσινγκτον εναντίον πλοίων που μεταφέρουν πετρέλαιο από τη Βενεζουέλα, κύριο προμηθευτή της Κούβας αργού πετρελαίου: Ένας πραγματικός «ενεργειακός αποκλεισμός», όπως κατήγγειλε ο Ρώσος πρωθυπουργός.

Χθες ο Μεντβέντεφ εγκαινίασε την πρώτη γεώτρηση στο κοίτασμα πετρελαίου «Μπόκα ντε Χαρούκο» της Κούβας, όπου συνεργάζονται η ρωσική πετρελαϊκή εταιρεία Zaroubezneft και η κουβανική Cupet.

Υπογράμμισε την επιθυμία της Μόσχας να συνεχίσει να εμβαθύνει τις σχέσεις της με τη Λατινική Αμερική και κατηγόρησε τις ΗΠΑ να επιχειρούν να αλλάζουν κυβερνήσεις, παρεμβαίνοντας «σε κάθε χώρα» και επενδύοντας χρήματα για να αποσταθεροποιήσουν πολιτικά συστήματα.

Ο Μεντβέντεφ, ο οποίος συναντήθηκε την Πέμπτη με τον Κουβανό πρόεδρο Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ και τον Ραούλ Κάστρο, πρώην πρόεδρο και αδελφό του Φιντέλ διαβεβαίωσε ότι «η συνεργασία με την Κούβα είναι ιδιαίτερα σημαντική» για τη Ρωσία. «Η Κούβα είναι συνεργάτης και αξιόπιστος σύμμαχός μας», συμπλήρωσε.