Καμία αλλαγή δεν αναμένεται στην πυρηνική πολιτική του Ιράν έπειτα από τις επικείμενες προεδρικές εκλογές, διεμήνυσε σήμερα ο ΥΠΕΞ της χώρας Αλί Ακμπάρ Σαλεχί, λίγες ώρες μετά την αντιπαράθεση των υποψηφίων γύρω από το θέμα αυτό στην τηλεοπτική τους αναμέτρηση.

«Ενδέχεται να υπάρξουν διαφορετικές απόψεις πάνω στο θέμα αυτό, όμως το Ιράν είχε, έχει και θα έχει μία βασική πορεία στην πυρηνική του στρατηγική, η οποία συνίσταται στην εξακολούθηση των ατομικών προγράμματων για ειρηνικούς σκοπούς», πρόσθεσε ο ίδιος.

Κατά τη διάρκεια της «τηλεμαχίας» οι διεκδικητές της προεδρίας επέκριναν την πολιτική στα πυρηνικά του απερχόμενου προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ και του επικεφαλής της ατομικής υπηρεσίας του Σαΐντ Τζαλιλί, ο οποίος είναι επίσης ένας από τους οκτώ υποψηφίους που θα διεκδικήσουν την εκλογή τους στις 14 Ιουνίου.

Οι υποψήφιοι, θεωρώντας πως η στρατηγική του Αχμαντινετζάντ για τα πυρηνικά ευθύνεται για την πολιτική κι οικονομική κρίση στη χώρα, εξέφρασαν την άποψη πως αυτή θα έπρεπε να έχει διεξαχθεί με περισσότερο διπλωματικό τρόπο ώστε οι επιπτώσεις να είναι λιγότερο επώδυνες.

«Οι υποψήφιοι διερεύνησαν τις δικές τους θέσεις, οι οποίες όμως δεν μέλλει να επηρεάσουν τη βασική πορεία της εξωτερικής μας πολιτικής ακόμη και μετά τις εκλογές», υπογράμμισε ο Σαλεχί.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως οι Αχμαντινετζάντ και Τζαλιλί βάσισαν περισσότερο τις προσπάθειές τους στην άσκηση πίεσης στη Δύση, αλλά πρόσθεσε: «φυσικά υπάρχουν διαφορετικές οπτικές γωνίες στο πως θα συνεχίσουμε την πυρηνική μας πολιτική με το λιγότερο δυνατό κόστος».