Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, διέταξε να επιβληθούν νέες κυρώσεις κατά του Ιράν, με στόχο να δεχτεί πλήγμα το νόμισμα της χώρας, σε μια προσπάθεια να ασκήσει πιέσεις στην Ισλαμική Δημοκρατία.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, τα τελευταία μέτρα έχουν ως στόχο το ιρανικό νόμισμα, το ριάλ, επιβάλλοντας κυρώσεις στις ξένες τράπεζες που πραγματοποιούν εν γνώσει τους συναλλαγές με τη χώρα. Ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε το εκτελεστικό διάταγμα του Ομπάμα ως «την πρώτη φορά που αποτελούν στόχο οι συναλλαγές σε ριάλ για την επιβολή κυρώσεων».

Η αξία του ριάλ στις αγορές συναλλάγματος έχει μειωθεί κατά το ήμισυ, εξαιτίας των κυρώσεων που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ και τέθηκαν σε ισχύ το 2012.

Οι δυνάμεις των ΗΠΑ και άλλων χωρών, καθώς και οι αραβικές χώρες του Κόλπου, κατηγορούν το Ιράν ότι επιδιώκει την ενίσχυση του οπλοστασίου του με ένα πυρηνικό πρόγραμμα, κάτι που η Τεχεράνη αρνείται.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι τα μέτρα είχαν ως στόχο να «απομονώσουν την ιρανική κυβέρνηση εξαιτίας των συνεχών της αποτυχιών να συμβιβαστεί με τις διεθνείς υποχρεώσεις». Πρόσθετα μέτρα, τα οποία ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα, έχουν ως στόχο της ιρανική αυτοκινητοβιομηχανία. «Εάν η ιρανική κυβέρνηση συνεχίσει με αυτή την πορεία, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι ΗΠΑ και οι εταίροι μας θα συνεχίσουν να επιβάλλουν ολοένα και μεγαλύτερες κυρώσεις», ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Την περασμένη εβδομάδα οι ΗΠΑ χαλάρωσαν τους ελέγχους των εξαγωγών τεχνολογίας προκειμένου να επιτρέψουν την πώληση διαδικτυακών υπηρεσιών στους Ιρανούς, εξοπλισμό και λογισμικό, λίγο πριν από τις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 14 Ιουνίου.