Τοξικά νέφη έκλεισαν σχολεία και αεροδρόμια σε Μαλαισία και Ινδονησία

Πυρκαγιές καταστρέφουν εδώ και βδομάδες τα τροπικά δάση στη Σουμάτρα και στο Βόρνεο


ΚΟΣΜΟΣ
15:17
19/09/2019
Τοξικά νέφη έκλεισαν σχολεία και αεροδρόμια σε Μαλαισία και Ινδονησία
loading

Πολλά σχολεία και αεροδρόμια έμειναν σήμερα κλειστά στη Μαλαισία και την Ινδονησία εξαιτίας του τοξικού νέφους από τις δασικές πυρκαγιές που μαίνονται στην Ινδονησία και το οποίο έχει απλωθεί σε μεγάλο μέρος της νοτιοανατολικής Ασίας.

Εδώ και πολλές εβδομάδες πυρκαγιές καταστρέφουν τα τροπικά δάση στη Σουμάτρα και στο Βόρνεο. Σε αυτό το νησί ο αριθμός των θερμών σημείων, των περιοχών όπου υπάρχει υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς και εντοπίζονται μέσω δορυφόρου, είχε διπλασιαστεί χθες, όπως ανακοίνωσε η μετεωρολογική υπηρεσία της Asean.

Οι πυρκαγιές στην Ινδονησία έχουν προκαλέσει διπλωματική ένταση με τη Μαλαισία και τη Σιγκαπούρη, οι οποίες υφίστανται τις επιπτώσεις από το τοξικό νέφος που εκλύεται.

Σχεδόν 2.500 σχολεία παρέμειναν κλειστά στη Μαλαισία, εκ των οποίων 300 στην πρωτεύουσα Κουάλα Λουμπούρ, για προληπτικούς λόγους εξαιτίας του επικίνδυνου ή πολύ επικίνδυνου επιπέδου ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Στην Ινδονησία πολλές εκατοντάδες σχολεία παρέμειναν κλειστά στην επαρχία Ριάου στο νησί Σουμάτρα και 1.300 στο κέντρο του Βόρνεο. Εξάλλου πολλά αεροδρόμια έκλεισαν στο ίδιο νησί καθώς η ορατότητα ήταν περιορισμένη, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

Συνολικά τουλάχιστον 1,7 εκατομμύριο μαθητές έχουν επηρεαστεί από το κλείσιμο των σχολείων στη Μαλαισία, ενώ η Ινδονησία δεν έχει δώσει στη δημοσιότητα σχετικά στοιχεία.

Η Τζακάρτα έχει αναπτύξει περίπου 9.000 πυροσβέστες και στρατιώτες με τη συνδρομή ελικοπτέρων σε μια προσπάθεια να κατασβεστούν οι πυρκαγιές, όμως εξαιτίας της μεγάλης τους έκτασης οι κάτοικοι ελπίζουν κυρίως στην άφιξη της εποχής των βροχών προκειμένου να σβήσουν όλες οι εστίες.

Αν και οι πυρκαγιές είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται κάθε χρόνο στο ινδονησιακό αρχιπέλαγος, φέτος ήταν ιδιαίτερα εκτεταμένο εξαιτίας της μακράς και έντονης περιόδου ξηρασίας. Με 3.280.000 στρέμματα να έχουν ήδη καεί από την αρχή του έτους, πρόκειται για τις πιο καταστροφικές πυρκαγιές μετά το 2015.

Στη Σιγκαπούρη το επίπεδο της ατμοσφαιρικής μόλυνσης είναι επίσης επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση. Ο υπουργός Περιβάλλοντος εξέφρασε την ανησυχία του για τις επιπτώσεις των πυρκαγιών στην υπερθέρμανση του πλανήτη.

«Οι πυρκαγιές στην Ινδονησία και ο καπνός που εκλύεται από αυτές επηρεάζουν την υγεία και την ευημερία των κατοίκων της Ινδονησίας και της περιοχής του Asean (Ένωση των χωρών της νοτιοανατολικής Ασίας)» κατήγγειλε ο Μασάγκος Ζουλκίφλι.

Από το τοξικό νέφος ενδέχεται να επηρεαστεί και το γκραν πρι της Φόρμουλα 1 που είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί την Κυριακή στη Σιγκαπούρη.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει