Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι και ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Λοράν Φαμπιούς θα συναντηθούν την Δευτέρα το βράδυ στο Παρίσι με τον Ρώσο ομόλογό τους Σεργκέι Λαβρόφ για να συζητήσουν για τη μελλοντική διεθνή διάσκεψη για τη Συρία, ανακοινώθηκε από επίσημες πηγές.

Οι τρεις υπουργοί θα συναντηθούν για ένα «δείπνο εργασίας» σε παριζιάνικο εστιατόριο για να κάνουν τον απολογισμό της διάσκεψης που έχει προταθεί από την Ουάσιγκτον και τη Μόσχα, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο μία δυτική διπλωματική πηγή.

Νωρίτερα, ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε αναφέρει σε δήλωσή του συνάντηση του Κέρι με τον Λαβρόφ στο Παρίσι «για να συνεχίσουν τις συζητήσεις τους μετά τις συνομιλίες τους πριν από μερικές εβδομάδες στη Ρωσία, και να ενημερώσουν ο ένας τον άλλο για τις προσπάθειές τους για τη διεθνή διάσκεψη για τη Συρία», τη λεγόμενη «Γενεύη 2».

Η συνάντηση αυτή θα πραγματοποιηθεί μετά τη σύνοδο στην Κωνσταντινούπολη της συριακής αντιπολίτευσης, η οποία θα πρέπει να αποφασίσει για το κατά πόσο θα συμμετάσχει στη «Γενεύη 2», και μετά από το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ που θα πρέπει να αποφασίσει την Δευτέρα για την άρση του εμπάργκο των όπλων που προορίζονται για την συριακή αντιπολίτευση.

Η συνάντηση θα γίνει ενώ η Μόσχα, κύριος υποστηρικτής και συνομιλητής της Δαμασκού, δήλωσε την Παρασκευή ότι έλαβε την κατ’ αρχήν συμφωνία του καθεστώτος για την ειρηνευτική διάσκεψη, η οποία αναμένεται να συγκεντρώσει γύρω από το ίδιο τραπέζι τους εκπροσώπους των εμπολέμων, υπό την αιγίδα των μεγάλων δυνάμεων.

«Η συνάντηση αυτή θα αποτελέσει ένα βήμα προς την οργάνωση της διάσκεψης, αλλά θα χρειαστούν αποσαφηνίσεις σχετικά με τις συριακές αντιπροσωπείες και την εντολή που θα τους δοθεί. Η Μόσχα θα πρέπει κυρίως να δώσει διευκρινίσεις για την κατ’ αρχήν συμφωνία της Δαμασκού» σημείωσε η δυτική διπλωματική πηγή.