Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον διαβεβαίωσε σήμερα ότι η χώρα του θα συνεχίσει να αντιπαρατίθεται με αποφασιστικότητα στην τρομοκρατία, μετά την δολοφονία ενός στρατιώτη στα νότια του Λονδίνου από δύο άνδρες, ενέργεια που οι βρετανικές αρχές χαρακτήρισαν τρομοκρατική.

«Αυτή η χώρα θα παραμείνει απολύτως αποφασισμένη στον αγώνα της εναντίον του βίαιου εξτρεμισμού και του τρόμου», δήλωσε μιλώντας στα σκαλοπάτια του πρωθυπουργικού γραφείου στον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ. «Δεν θα υποχωρήσουμε ποτέ ενώπιον του τρόμου και της τρομοκρατίας σε οποιαδήποτε μορφή της».

«Οι άνθρωποι που το έκαναν αυτό προσπαθούσαν να μας διχάσουν», είπε ακόμη ο Κάμερον. «Αλλά θα έπρεπε να ξέρουν ότι κάτι τέτοιο θα μας ενώσει και θα μας κάνει πιο δυνατούς. Ένας από τους καλύτερους τρόπους να νικήσουμε την τρομοκρατία είναι να συνεχίσουμε τη φυσιολογική ζωή μας».

Ο Κάμερον έκανε ακόμη λόγο για «μια επίθεση εναντίον της Μεγάλης Βρετανίας» και μια «προδοσία του ισλάμ». «Αυτή δεν είναι απλά μια επίθεση εναντίον της Μεγάλης Βρετανίας και του βρετανικού τρόπου ζωής. Είναι επίσης και μια προδοσία του ισλάμ και των μουσουλμανικών κοινοτήτων στη χώρα μας. Τίποτε στο ισλάμ δεν μπορεί να δικαιολογήσει μια τόσο αποκρουστική πράξη», είπε ο Βρετανός συντηρητικός πρωθυπουργός.

Όπως αναφέρειτο ΑΜΠΕ, ο Κάμερον εξήρε τη γυναίκα που αντιμετώπισε τον έναν άνδρα από τους δύο που φέρονται να σκότωσαν το Βρετανό στρατιώτη.

«Το να αντιμετωπίσουμε τον εξτρεμισμό είναι αποστολή όλων μας», τόνισε ο ίδιος. «Και το γεγονός ότι οι κοινότητές μας θα το κάνουν ενωμένες έγινε φανερό από τη γενναία επικεφαλής ομάδας προσκόπων Ίνγκριντ Λόγιο-Κένετ, η οποία αντιμετώπισε τον έναν από τους δράστες στους δρόμους του Γούλιτς χθες το απόγευμα». Ο Κάμερον πρόσθεσε «όταν της είπε ο δράστης ότι ήθελε να αρχίσει έναν πόλεμο στο Λονδίνο, εκείνη απάντησε ‘θα τον χάσεις. Είσαι μόνο εσύ εναντίον πολλών’. Μίλησε για όλους μας».

Οι δύο ύποπτοι, ο ένας εκ των οποίων εικονίζεται σε ένα ερασιτεχνικό βίντεο να διατυπώνει απειλές στο «όνομα του Αλλάχ», τραυματίστηκαν από πυρά της αστυνομίας και νοσηλεύονται φρουρούμενοι. Ο ένας βρίσκεται σε σοβαρή κατάσταση.

Η βρετανική αστυνομία ανακοίνωσε πριν από λίγο ότι ο άνδρας ο οποίος δολοφονήθηκε ήταν πράγματι στρατιώτης. Η Σκότλαντ Γιαρντ πρόσθεσε πως η οικογένειά του ζήτησε να μην δημοσιευτεί ακόμη το όνομά του.

Εξάλλου η αστυνομία ανέφερε ότι πραγματοποίησε έρευνες στην περιοχή Λίνκονσαϊρ για την ίδια υπόθεση.

Η επίθεση και ο τρόπος με τον οποίο δολοφονήθηκε και κατακρεουργήθηκε ο στρατιώτης ήγειραν φόβους για αντίποινα εναντίον μελών της μουσουλμανικής κοινότητας, οι ηγέτες της οποίας καταδίκασαν το βάρβαρο φονικό.

Το Μουσουλμανικό Συμβούλιο της Βρετανίας κατήγγειλε την επίθεση ως μια «αληθινά βάρβαρη πράξη που δεν έχει καμιά βάση στο Ισλάμ».

Περίπου 250 υποστηρικτές του Συνδέσμου Άμυνας της Αγγλίας (EDL), ενός ακροδεξιού κόμματος, συγκεντρώθηκαν σε ένα σιδηροδρομικό σταθμό κοντά στο σημείο όπου έγινε η δολοφονία αργά χθες και συγκρούστηκαν με αστυνομικούς,

Η βρετανική αστυνομία εξακρίβωσε ότι ο ένας, πιθανόν και ο δεύτερος, δράστης της δολοφονίας έχει γεννηθεί στην Βρετανία και έχει καταγωγή από τη Νιγηρία, σύμφωνα με πηγές ενήμερες για την πορεία της έρευνας.

Ο άνδρας είναι 28 ετών και ονομάζεται Μάικλ Αντεμπολάτζο και η αστυνομία έκανε έφοδο στο σπίτι του, σύμφωνα με τις πηγές αυτές.