Το όνομα του Leonardo Del Vecchio δεν λέει σχεδόν τίποτα στους περισσότερους, λένε όμως πολλά οι φίρμες οπτικών που ελέγχει, ονόματα όπως η Ray-Ban και η Oakley δηλαδή!

Αν και φτιάχνει γυαλιά για όλες λίγο-πολύ τις φίρμες, μεταξύ των οποίων και οι Bulgari και Chanel.

Βαθύπλουτος σήμερα, ο Del Vecchio συνεχίζει να κρατείται διακριτικά μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Και συνεχίζει να κρατά τα σκήπτρα της Luxottica ως ιδρυτής και πρόεδρός της.

Τι είναι η Luxottica; Ο μεγαλύτερος κατασκευαστής γυαλιών και φακών παγκοσμίως, αλλά και κολοσσός του retail, ένας σωστός γίγαντας με 77.000 υπαλλήλους και 7.000 καταστήματα.

Τα πράγματα δεν ήταν όμως πάντα έτσι για τον Leonardo, που ορφάνεψε στα 7 του από τον μανάβη πατέρα του και με μια μητέρα που προσπαθούσε να θρέψει πέντε στόματα. Για να βοηθήσει το οικογενειακό εισόδημα, πήγε στα 14 του να δουλέψει σε ένα εργοστάσιο που έφτιαχνε καλούπια για σκελετούς γυαλιών και εξαρτήματα αυτοκινήτων, όπου και έχασε τελικά τμήμα του δαχτύλου του εξαιτίας εργατικού ατυχήματος.

Το 1961, στα 23 του, έφυγε από τη φάμπρικα για να ανοίξει το δικό του εργαστήριο με καλούπια γυαλιών. Ήταν το πρώτο κατάστημα της Luxottica! Σχεδόν 6 δεκαετίες αργότερα, το 2018, η EssilorLuxottica (όπως ονομάζεται σήμερα) έκλεισε με τζίρο 6,8 δισ. δολαρίων.