Τρεις υπουργοί της γαλλικής κυβέρνησης κλήθηκαν να καταθέσουν ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής η οποία ερευνά την υπόθεση στην οποία εμπλέκεται ο Ζερόμ Καϊζάκ, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν είχε περιβληθεί κι επωφεληθεί από προστασία ο πρώην υπουργός Εθνικής Οικονομίας, που διέθετε έναν μυστικό τραπεζικό λογαριασμό στην Ελβετία, όπως ανακοινώθηκε από πηγές του Κοινοβουλίου.

Ο Καϊζάκ θα κληθεί επίσης να καταθέσει στην ίδια επιτροπή, η οποία συστήθηκε την 24η Απριλίου και το έργο της θα εστιαστεί στην επίμαχη περίοδο μεταξύ 4ης Δεκεμβρίου —οπότε είδαν το φως οι πρώτες αποκαλύψεις για τον μυστικό του λογαριασμό στην Ελβετία— και 2ας Απριλίου, της ημέρας που του απαγγέλθηκαν κατηγορίες κι ετέθη υπό έρευνα. Ο πρώην υπουργός είχε εξαναγκασθεί σε παραίτηση την 19η Μαρτίου.

Τα τρία ανώτατα κυβερνητικά στελέχη που κλήθηκαν να καταθέσουν είναι ο υπουργός Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος εθεωρείτο μέντορας του Καϊζάκ, και οι δύο ομόλογοί του της Δικαιοσύνης Κριστίν Τομπιρά και Εσωτερικών Μανουέλ Βαλς. Οι ημερομηνίες προσέλευσής τους δεν έχουν προσδιοριστεί ακόμη.

Ο Εντουΐ Πλενέλ, ιδρυτής και διαχειριστής της ενημερωτικής ιστοσελίδας Mediapart —η οποία είχε αποκαλύψει την υπόθεση— και ο διευθυντής της υπηρεσίας εσωτερικών πληροφοριών Πατρίκ Καλβάρ περιλαμβάνονται επίσης στον κατάλογο των μαρτύρων που κάλεσε η επιτροπή αυτή, που περιήλθε σήμερα στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου.

Μετά την παραίτησή του, για να παραμείνει στη θέση του βουλευτή, όπως έχει δικαίωμα να πράξει, ο Καϊζάκ έχει αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να διεκδικήσει την επανεκλογή του στις ενδιάμεσες εκλογές την 16η και 23η Ιουνίου στη Λο-ντε-Γκαρόν (νοτιοδυτικά). Ο ίδιος έχει διορία να καταθέσει την υποψηφιότητά του έως την 24η Μαΐου, όμως το Σοσιαλιστικό Κόμμα, το οποίο τον έχει διαγράψει, ήδη έχει προτείνει άλλον υποψήφιο.