Έκκληση για επείγουσα διεθνή δράση απηύθυνε σήμερα η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Νάβι Πιλάι, ώστε να τεθεί ένα τέλος στην αιματοχυσία στη Συρία, μετά από τις μαρτυρίες για σφαγές που διαπράχθηκαν πρόσφατα από τα στρατεύματα της Δαμασκού και τους συμμάχους τους.

«Οι μαρτυρίες για πολλές σφαγές γύρω από την πόλη της Μπάνιας θα πρέπει να παροτρύνουν τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει δράση και να βρει μια λύση στη σύγκρουση, και να διασφαλίσει ότι οι υπεύθυνοι για τις σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα λογοδοτήσουν για τα εγκλήματά τους», τονίζει η Πιλάι σε ανακοίνωσή της.

Το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 62 άμαχοι, συμπεριλαμβανομένων 14 παιδιών, σκοτώθηκαν σε μια επίθεση σε μια σουνιτική συνοικία της Μπάνιας στις αρχές του μήνα, μετά τη δολοφονία τουλάχιστον 50 ανθρώπων στο κοντινό χωριό Μπάιντα.

Η Ύπατη Αρμοστής είπε ότι είναι σοκαρισμένη από τις πληροφορίες αυτές οι οποίες καταδεικνύουν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια «εκστρατεία που έχει στόχο συγκεκριμένες κοινότητες που θεωρείται ότι υποστηρίζουν την αντιπολίτευση».
«Μια λεπτομερής έρευνα απαιτείται για κάθε περιστατικό αυτού του είδους. Δεν μπορούμε, στη σύγκρουση αυτή να καταστούμε αδιάφοροι για τις φρικτές σφαγές των αμάχων», σημείωσε ακόμη η Πιλάι.

Στο μεταξύ ο στρατός της Συρίας κάλεσε τους κατοίκους της Κουσέιρ, στο κέντρο της χώρας, να εγκαταλείψουν την πόλη καθώς επίκειται επίθεση εκεί, ένας ακτιβιστής όμως είπε ότι δεν υπάρχει ασφαλής δίοδος για να φύγουν.

«Τα φυλλάδια που ρίχτηκαν από αεροσκάφος στο Κουσέιρ ζητούσαν από τους πολίτες να εγκαταλείψουν την πόλη, υποδεικνύοντας μια ασφαλή διαδρομή για την εκκένωση, διότι επίκειται επίθεση εναντίον της πόλης, αν δεν παραδοθούν οι αντάρτες», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο στρατιωτική πηγή που ζήτησε να παραμείνει ανώνυμη.

«Είμαι στην Κουσέιρ και σήμερα το πρωί επισκέφθηκα δύο κοντινά χωριά και μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι κανένα φυλλάδιο δεν έπεσε στην πόλη. Αλλά αυτό που είναι το πιο ανησυχητικό είναι ότι δεν υπάρχει ασφαλής δίοδος για τους πολίτες», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Χάντι αλ Αμπντάλα, ο οποίος επικοινώνησε με το πρακτορείο ειδήσεων στη Βηρυτό μέσω Διαδικτύου.

«Είμαστε όλοι εδώ καταδικασμένοι σε αργό θάνατο από το καθεστώς. Κάθε φορά που οι πολίτες προσπαθούν να εγκαταλείψουν την πόλη, πέφτουν πυροβολισμοί και πραγματοποιούνται βομβαρδισμοί στα όρια του Κουσέιρ από άρματα μάχης και ελεύθερους σκοπευτές. Είμαστε παγιδευμένοι, πολίτες, αγωνιστές και μαχητές», δήλωσε το μέλος αυτό της Γενικής Επιτροπής της Συριακής Επανάστασης.