Έξι χώρες θα είναι αυτές που θα παραλάβουν τους μετανάστες από το πλοίο διάσωσης, Ocean Viking, σύμφωνα με τον αρμόδιο Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Δημήτρη Αβραμόπουλο.

«Καλοδεχούμενο το ότι έχει βρεθεί λύση για τους ανθρώπους που βρίσκονται πάνω στο Ocean Viking και ότι όλοι θα μεταφερθούν» σε διάφορες χώρες, έγραψε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος στο Twitter, για να επαινέσει τη Μάλτα, επειδή επέτρεψε στο σκάφος να δέσει και στους ανθρώπους που μεταφέρει να αποβιβαστούν εκεί.

Ο κ. Αβραμόπουλος πρόσθεσε, μάλιστα, πως η Γαλλία, η Γερμανία, η Ρουμανία, το Λουξεμβούργο, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία συμφώνησαν να δεχθούν τους μετανάστες.

Ο πρωθυπουργός της Μάλτας, Τζόζεφ Μουσκάτ, επιβεβαίωσε ότι βρέθηκε ευρωπαϊκή λύση για την αποβίβαση και κατανομή των 356 ανθρώπων που βρίσκονται πάνω στο σκάφος. «Όλοι οι μετανάστες πάνω στο σκάφος» ανθρωπιστικών αποστολών των ΜΚΟ “SOS Μεσόγειος” και Γιατροί Χωρίς Σύνορα θα μεταφερθούν σε ένα στρατιωτικό σκάφος της Μάλτας, θα αποβιβαστούν στη συνέχεια στην ξηρά και θα κατανεμηθούν ανάμεσα στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο, την Πορτογαλία και τη Ρουμανία», διευκρίνισε μέσω social media..

Από την πλευρά του, ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, Κριστόφ Καστανέρ, σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, δήλωσε πως η Γαλλία θα υποδεχθεί 150 από τους 356 μετανάστες.

Το Ocean Viking παρέμενε ακινητοποιημένο στη Μεσόγειο για δύο εβδομάδες, περιμένοντας να βρεθεί ένα λιμάνι για να προσεγγίσει μετά την άρνηση της Μάλτας να το δεχθεί και τα αναπάντητα αιτήματα προς την Ιταλία.