Η πρωθυπουργός της Ρουμανίας, Βιόριτσα Νταντσίλα, ανακοίνωσε ότι απομάκρυνε την Αικατερίνα Αντρονέσκου από τη θέση της υπουργού Παιδείας, με αφορμή πρόσφατες, «λανθασμένες», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, δηλώσεις της σε τηλεοπτική εκπομπή, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Συγκεκριμένα, η Αντρονέσκου αναφέρθηκε στο περιστατικό της απαγωγής και δολοφονίας της 15χρονης μαθήτριας, λέγοντας ότι το κορίτσι δεν έπρεπε να μπει στο αυτοκίνητο του άνδρα (και μετέπειτα δράστη του εγκλήματος).

«Οι γονείς μου με είχαν μάθει να μην μπαίνω σε αυτοκίνητο με έναν ξένο» είπε η πρώην υπουργός στο κανάλι Antena 3. Και η Αντρονέσκου συνέχισε: «Για παράδειγμα η Αλεξάντρα, όπως είδα, είχε εγγραφή στο σχολείο για μεταφορές. Πώς πήρε την απόφαση να κάνει οτοστόπ; Νομίζω ότι στην αρχή της σχολικής χρονιάς πρέπει να παρουσιάζουμε ένα σύστημα για την ασφάλεια των παιδιών και να τα διδάσκουμε πώς να προστατεύουν τον εαυτό τους, πώς να μένουν μακριά από τέτοιες καταστάσεις. Αυτό εγώ το έμαθα στο σπίτι… Νομίζω ότι αυτά τα πράγματα πρέπει να τα επαναλαμβάνουμε και στο σχολείο».

Η πρωθυπουργός της χώρας αντέδρασε και αποφάσισε την Παρασκευή να απομακρύνει την Αικατερίνα Αντρονέσκου «για βαθιά λανθασμένες δηλώσεις που έκανε σε τηλεοπτική εκπομπή», όπως αναφέρει το romania-insider.com.

«Αυτές είναι δηλώσεις που δείχνουν την έλλειψη κατανόησης της κ. Αντρονέσκου – εν προκειμένω στην υπόθεση Caracal – και γενικώς, σχετικά με το πώς πρέπει να προστατεύουμε τα παιδιά μας από τις απαγωγές, την επιθετικότητα, την εκμετάλλευση και το trafficking. Αυτή είναι μία ανεύθυνη στάση, που δεν απεικονίζει τη θέση της κυβέρνησης» έγραψε σε ανάρτησή της στο Facebook η Ρουμάνα πρωθυπουργός.

Επιπλέον η Βιόριτσα Νταντσίλα ανέφερε ότι θα προτείνει στον υπουργό Πολιτισμού Βάλερ Ντάνιελ Μπρεάζ να αναλάβει προσωρινός υπουργός Παιδείας.