Η Τεχεράνη διέψευσε τους ισχυρισμούς του Καναδά ότι τα δύο άτομα που συνελήφθησαν ως ύποπτα για τον σχεδιασμό τρομοκρατικής επίθεσης είχαν στήριξη από μέλη της Αλ-Κάιντα εγκατεστημένα στο Ιράν.

«Οι κατηγορίες είναι αβάσιμες και δεν προσκομίστηκαν έγγραφα από την καναδική πλευρά που να τις στηρίζουν», είπε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Ραμίν Μεχμανπαράστ.

«Είναι ευρέως γνωστό ότι δεν υπάρχει ούτε πολιτική ούτε ιδεολογική ταύτιση μεταξύ του Ιράν και εξτρεμιστικών οργανώσεων, ειδικά της Αλ Κάιντα, και ότι καταδικάζουμε την τρομοκρατία σε κάθε της μορφή», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Νωρίτερα σήμερα, η αστυνομία του Καναδά ανακοίνωσε ότι απέτρεψε χθες Δευτέρα σχέδιο επίθεσης με στόχο μια επιβατική αμαξοστοιχία που ετοίμαζαν δύο άνδρες, οι οποίοι συνελήφθησαν στο Τορόντο και το Μόντρεαλ και έπαιρναν εντολές από μέλη της Αλ-Κάιντα εγκατεστημένα στο Ιράν.

Η αστυνομία δήλωσε πως η έρευνα συνεχίζεται και δεν θέλησε να κάνει γνωστή τη χώρα προέλευσης των υπόπτων, οι οποίοι δεν έχουν την καναδική υπηκοότητα, ούτε να πει από πότε βρίσκονταν στον Καναδά.

Η αστυνομία περιορίστηκε να κάνει γνωστό πως πρόκειται για τους Σιχέμπ Εσεγάιερ, 30 ετών, κάτοικο του Μόντρεαλ, και τον Ράεντ Τζάσερ, 35 ετών, εγκατεστημένο στο Τορόντο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Νάσιοναλ Ποστ», η οποία επικαλείται συναδέλφους του Εσεγάιερ στο Εθνικό Ινστιτούτο Επιστημονικής Έρευνας (INRS) στη Βαρέν του Κεμπέκ, και ένα γείτονα του Τζάσερ στο Τορόντο, ο πρώτος είναι Τυνήσιος και ο δεύτερος Παλαιστίνιος, πολίτης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ο οποίος έχει καθεστώς μόνιμου κάτοικου στον Καναδά.