Στην απόρριψη της ιδέας ότι θα μπορούσε να απελευθερώσει το ιρανικό τάνκερ, ως αντάλλαγμα για το βρετανικής σημαίας πλοίο που συνέλαβε η ισλαμική δημοκρατία στον Κόλπο, προχώρησε σήμερα το Λονδίνο.

Η ένταση μεταξύ των δύο χωρών κλιμακώθηκε από όταν δυνάμεις της Τεχεράνης συνέλαβαν ένα δεξαμενόπλοιο με σημαία Μεγάλης Βρετανίας νωρίτερα αυτό τον μήνα. Αυτό συνέβη αφού δυνάμεις της χώρας συνέλαβαν ιρανικό πετρελαιοφόρο κοντά στο Γιβραλτάρ, με την κατηγορία ότι παραβιάστηκαν οι κυρώσεις για τη Συρία.

«Δεν υπάρχει quid pro quo (αντιστάθμισμα)», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Ντόμινικ Ράαμπ, στο ραδιόφωνο του BBC. «Αυτό δεν αφορά κάποιου είδους αντάλλαγμα. Αφορά την τήρηση της διεθνούς νομοθεσίας και των κανόνων του διεθνούς νομικού συστήματος και σε αυτό είναι που θα επιμείνουμε», πρόσθεσε.

Η προειδοποίηση της βρετανικής πλευράς στην ιρανική

Παράλληλα, η Μεγάλη Βρετανία προειδοποίησε σήμερα το Ιράν ότι εάν «θέλει να βγει από το σκοτάδι» τότε πρέπει να ακολουθεί τους διεθνείς κανόνες και να απελευθερώσει το βρετανικής σημαίας σκάφος που συνέλαβαν οι ιρανικές δυνάμεις στον Κόλπο.

«Εάν οι Ιρανοί θέλουν να βγουν από το σκοτάδι και να γίνουν αποδεκτοί ως υπεύθυνο μέλος της διεθνούς κοινότητας χρειάζεται να συμμορφωθούν με το βασιζόμενο σε κανόνες σύστημα της διεθνούς κοινότητας», δήλωσε σχετικά ο Ντόμινικ Ράαμπ στο Sky News.

«Δεν μπορείς απλά να πηγαίνεις και να συλλαμβάνεις παράνομα ξένα σκάφη», πρόσθεσε επί του θέματος, όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.