Νέες διαστάσεις λαμβάνει ο θάνατος του πρώην προέδρου της Τουρκίας Τουργκούτ Οζάλ το 1993, καθώς η δικαιοσύνη υιοθέτησε για πρώτη φορά επισήμως η άποψη ότι επρόκειτο για εγκληματική πράξη, με δικαστήριο της Άγκυρας να αποδίδει κατηγορίες για δολοφονία εις βάρος του απόστρατου ταξίαρχου Λεβέντ Ερσόζ και, «ερήμην», κατά του αντισυνταγματάρχη Σαβάς Κορκμάζ.

Ο Ερσόζ βρίσκεται ήδη προφυλακισμένος για την υπόθεση του «Εργκένεκον», που αφορά σε συνωμοσία του τουρκικού παρακράτους για την ανατροπή της μετριοπαθούς ισλαμιστικής κυβέρνησης Ερντογάν.

Στο κατηγορητήριο αναφέρεται ότι «ο Ερσόζ σε συνεργασία με τον αντισυνταγματάρχη Σαβάς Κορκμάζ, αγνώστων λοιπών στοιχείων, δηλητηρίασαν βάσει σχεδίου τον Τουργκούτ Οζάλ για να τον δολοφονήσουν».

Η εισαγγελία ζητά την επιβολή ποινής ισόβιας κάθειρξης για τον κατηγορούμενο.

Tα ευρήματα των εργαστηριακών εξετάσεων που διεξήχθησαν στη σορό του πρώην προέδρου της Τουρκίας Τουργκούτ Οζάλ και της οποίας έγινε πρόσφατα εκταφή για το σκοπό αυτό αποκαλύπτουν την ύπαρξη τεσσάρων διαφορετικών δηλητηριωδών ουσιών, σύμφωνα με πηγές της ιατροδικαστικής υπηρεσίας.

Μεταξύ των ουσιών περιλαμβάνεται και το DDT, το οποίο έχει απαγορευθεί στη χώρα από το 1980. Πρόκειται για ισχυρό εντομοκτόνο, το οποίο όμως αν απορροφηθεί από τον οργανισμό, προκαλεί βλάβη στο συκώτι. Εντοπίστηκαν επίσης αμερίκιο και πολώνιο. Το τελευταίο έχει ακουστεί ιδιαίτερα και για την περίπτωση του Γιασέρ Αραφάτ.

Ο Τουργκούτ Οζάλ, πέθανε τον Απρίλιο του 1993 σε νοσοκομείο της Αγκυρας και σε ηλικία 65 ενώ κατείχε το αξίωμα του εν ενεργεία προέδρου.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.