Η σχέση της Ιαπωνίας με τη Νότια Κορέα βρίσκεται σε «πολύ βαριά» κατάσταση, όπως προειδοποίησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της χώρας, προσθέτοντας ότι το Τόκιο προτρέπει τη Σεούλ να προχωρήσει σε κατάλληλα βήματα για σειρά ζητημάτων που τις επιδείνωσαν.

Η Ιαπωνία χθες Τρίτη επέδωσε διαμαρτυρία στη Νότια Κορέα και τη Ρωσία αφού κορεατικά αεροσκάφη άνοιξαν πυρ εναντίον ρωσικού αεροσκάφους, βάλλοντας εκατοντάδες φορές, όπως υπενθυμίζει το ΑΜΠΕ.

«Οι σχέσεις Ιαπωνίας-Νότιας Κορέας βρίσκονται τώρα σε πολύ βαριά κατάσταση» είπε ο Σούγκα κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των διαπιστευμένων συντακτών. «Η χώρα μας θα συνεχίσει να προτρέπει τη Νότια Κορέα να λάβει προσήκοντα μέτρα που να συμμορφώνονται προς τη συνεπή στάση μας σε διάφορα ζητήματα».

Η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα βρίσκονται εξάλλου σε διένεξη για τους περιορισμούς που επέβαλε το Τόκιο στις εξαγωγές ορισμένων υλικών, κρίσιμων για τη νοτιοκορεατική βιομηχανία τεχνολογίας.

Την ίδια ώρα, η Σεούλ στηλιτεύει το σχέδιο του Τόκιο να αφαιρεθεί η Νότια Κορέα από τον κατάλογο των χωρών στις οποίες εφαρμόζονται ελάχιστοι εμπορικοί περιορισμοί στην Ιαπωνία, τονίζοντας πως θα σημάνει πολύ πιο σκληρά μέτρα χωρίς να συντρέχουν νόμιμοι λόγοι και χωρίς να έχει υπάρξει προηγουμένως καμία διαβούλευση.

Το σχέδιο να αφαιρεθεί η Νότια Κορέα από την αποκαλούμενη ιαπωνική λευκή λίστα αποτελεί πολύ σοβαρό ζήτημα που απειλεί να υπονομεύσει την εταιρική σχέση ως προς το εμπόριο και την ασφάλεια μεταξύ των δύο κρατών, τόνισε το νοτιοκορεάτικο υπουργείο Βιομηχανίας σε ανακοίνωσή του.

Η Σεούλ προέτρεψε το Τόκιο να ακυρώσει το σχέδιο.

Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας απείλησε την περασμένη εβδομάδα ότι θα αφαιρέσει τη Νότια Κορέα από τον κατάλογο κρατών στα οποία εφαρμόζονται οι ελάχιστοι δυνατοί περιορισμοί βάσει του νόμου για τον έλεγχο του εμπορίου. Αυτό σημαίνει ότι οι ιαπωνικές εξαγωγικές εταιρίες πρέπει να εξασφαλίζουν άδειες για να διαθέτουν στη Νότια Κορέα διάφορα αγαθά, συμπεριλαμβανομένων κυρίως ειδών που μπορεί να αξιοποιηθούν για στρατιωτικές εφαρμογές, κυρίως σε οπλικά συστήματα.

Ο ιαπωνικός κατάλογος συμπεριλαμβάνει 27 χώρες, ανάμεσά τους τη Γερμανία, τη Βρετανία και τις ΗΠΑ.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.