Ο παλαιός προγραμματιστής της τράπεζας HSBC Ερβέ Φαλσιανί, που κατηγορείται για κλοπή στοιχείων σχετικών με τραπεζικούς λογαριασμούς πελατών της, υποστήριξε ενώπιον της ισπανικής δικαιοσύνης πως ουδέποτε πληρώθηκε για την αποκάλυψη αυτών των δεδομένων, κατά τη διάρκεια της εκδίκασης του αιτήματος της Ελβετίας για την έκδοσή του.

«Ποτέ, σε καμία περίπτωση», απάντησε ο Φαλσιανί στην ερώτηση εάν είχε λάβει χρήματα προκειμένου να προμηθεύσει τα δεδομένα για τραπεζικούς λογαριασμούς, τα οποία όταν περιήλθαν στα χέρια των γαλλικών φορολογικών αρχών το 2008 τους είχαν επιτρέψει να ανακαλύψουν χιλιάδες φοροφυγάδες σε ολόκληρο τον κόσμο και να σήμανε επιπλέον έσοδα στον γαλλικό προϋπολογισμό.

Στις ερωτήσεις της Αουδιένθια Ναθιονάλ, του πλέον υψηλόβαθμου δικαστηρίου στην Ισπανία, ο Φαλσιανί επέμεινε πως είχε προσπαθήσει αρχικά να σημάνει κώδωνα κινδύνου στις ελβετικές αρχές, παρέχοντάς τους παράλληλα «εξηγήσεις για τις αποδείξεις του», όμως αυτές δεν θέλησαν να ξεκινήσουν έρευνες για την HSBC.

«Ουδείς στον κόσμο μπορεί να ισχυρισθεί πως του είχα ζητήσει χρήματα όπως και νά ’χει» για τους καταλόγους που η Γαλλία στη συνέχεια διαβίβασε στην Ιταλία, τη Γερμανία, τις ΗΠΑ, την Ισπανία και την Ελλάδα, πρόσθεσε ο Φαλσιανί.

Ο Φαλσιανί, που συνελήφθη την 1η Ιουλίου 2012 στη Βαρκελώνη, είχε αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους τον Δεκέμβριο και κατόπιν η Ελβετία, η οποία είχε εκδώσει διεθνές ένταλμα σύλληψής του, κατέθεσε αίτημα για την έκδοσή του.