Τα «αποφασιστικά βήματα» που κάνει καθημερινά το Μαρόκο προς τη δημοκρατία χαιρέτισε ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, προσθέτοντας ότι το βασίλειο αναδεικνύεται ως «χώρα της σταθερότητας και ηρεμίας».

«Το μήνυμα είναι απλό: η Γαλλία έχει εμπιστοσύνη στο Μαρόκο», δήλωσε ο Ολάντ, που πραγματοποιεί διήμερη επίσημη επίσκεψη στη χώρα, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ενώπιον του Κοινοβουλίου στη Ραμπάτ.

«Η χώρα σας κάθε μέρα κάνει αποφασιστικά βήματα προς τη δημοκρατία», πρόσθεσε, επαινώντας την φροντίδα του Μαρόκου να εξασφαλίσει την «ενότητα» του με βάση «την αναγνώριση της ποικιλομορφίας του».

«Σίγουρα λοιπόν δεν πάνε όλα τόσο γρήγορα όσο μερικοί θα ήθελαν, υπάρχουν πάντα επικρίσεις, βελτιώσεις, και αυτό είναι δική σας ευθύνη. Καθήκον μας όμως είναι να σας συνοδεύσουμε», σημείωσε ο αρχηγός του κράτους.

Λέγοντας ότι το Μαρόκο εμφανίζεται «ως μια χώρα σταθερότητας και ηρεμίας», ο Φρανσουά Ολάντ απέτισε φόρο τιμής στη βούληση για μεταρρυθμίσεις του βασιλιά Μοχάμεντ του Δ’.

Επισήμανε ιδιαίτερα την υιοθέτηση, από το καλοκαίρι του 2011, ενός νέου Συντάγματος, στο πλαίσιο της Αραβικής Άνοιξης, το οποίο εγγυάται ειδικότερα, όπως είπε, την ανοχή και «αναγνωρίζει τον πολυπρόσωπο χαρακτήρα της ταυτότητας του Μαρόκου».

«Γνωρίζω επίσης, παρά την πρόοδο αυτή, ποιες εξακολουθούν να είναι οι προσδοκίες των Μαροκινών», πρόσθεσε ο Ολάντ. «Υπάρχει παντού ανυπομονησία… αλλά ξέρω ότι έχετε την βούληση να αντιμετωπίσετε και να πραγματοποιήσετε ότι έχετε υποσχεθεί στους Μαροκινούς», εκτίμησε.

Για τον αρχηγό του γαλλικού κράτους, που πραγματοποιεί την πρώτη του επίσκεψη στο βασίλειο μετά την εκλογή του τον Μάιο του 2012, «το Μαρόκο ελέγχει τη δική του αλλαγή, και αυτό δεν είναι εύκολο», σημείωσε, αναφερόμενος στις Αραβικές Ανοίξεις που «είναι πολλά υποσχόμενες και ταυτόχρονα εγκυμονούν κινδύνους».

«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να αποκρούσουμε όλες τις απειλές», πρόσθεσε.

Σχετικά με τις διμερείς σχέσεις, ο Φρανσουά Ολάντ αναφέρθηκε στους πολλαπλούς δεσμούς και τη «βαθιά αγάπη» των Γάλλων για το βασίλειο.