Ο πρωθυπουργός και η υπουργός Εξωτερικών της Κροατίας, Ζόραν Μιλάνοβιτς και Βέσνα Πούσιτς, αντίστοιχα, πραγματοποιούν επίσκεψη στη Λιουμπλιάνα για να παραστούν στην ειδική συνεδρίαση της Βουλής της Σλοβενίας, η οποία αναμένεται να επικυρώσει τη συνθήκη ένταξης της Κροατίας στην Ε.Ε.

Η Σλοβενία θα γίνει το 23ο από τα 27 κράτη-μέλη της Ε.Ε. που επικυρώνουν τη συνθήκη προσχώρησης της Κροατίας και η παρουσία του πρωθυπουργού και της υπουργού Εξωτερικών της χώρας στη συνεδρίαση της Σλοβενικής Βουλής δείχνει ότι «ανοίγει νέο κεφάλαιο στις σχέσεις των δύο χωρών», αναφέρουν δημοσιεύματα του σλοβενικού Τύπου.

Ο κ. Μιλάνοβιτς στη διάρκεια της επίσκεψης στη Λιουμπλιάνα θα συναντηθεί με την ομόλογό του της Σλοβενίας, Αλένκα Μπράτουσεκ. Στη συνέχεια θα έχει συνομιλίες με τον πρώην πρωθυπουργό της χώρας και αρχηγό του Δημοκρατικού Κόμματος, Γιάνεζ Γιάνσα και η υπουργός Εξωτερικών της Κροατίας θα συναντηθεί με τον υπουργό Άμυνας της Σλοβενίας, Ρόμαν Γιάκιτς.

Οι κ.κ. Μιλάνοβιτς και Πούσιτς αργότερα θα παραστούν στη συνεδρίαση της Σλοβενικής Βουλής για την επικύρωση της συνθήκης ένταξης της Κροατίας στην Ε.Ε. Σύμφωνα με αναγγελίες η πλειοψηφία των 2/3 είναι βέβαιη, επειδή υπάρχει ευρεία πολιτική στήριξη της προσχώρησης της Κροατίας στην Ε.Ε.

Οι κ.κ. Μιλάνοβιτς και Μπράτουσεκ και ο πρόεδρος της Σλοβενικής Βουλής, Γιάνκο Βέμπερ θα παραχωρήσουν συνέντευξη τύπου και, μετά, όλοι μαζί, θα κατευθυνθούν προς τη βίλα Ποντρόζνικ, όπου ο πρόεδρος της Σλοβενίας, Μπορούτ Παχόρ θα τους παραθέσει επίσημο γεύμα.

Το απόγευμα ο πρωθυπουργός της Κροατίας, θα έχει συναντήσεις με τον πρόεδρο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Ίγκορ Λούκσιτς και με τον δήμαρχο Λιουμπλιάνας, Ζόραν Γιάνκοβιτς.

Η Σλοβενία είναι μεταξύ των τελευταίων κρατών-μελών της Ε.Ε. που επικυρώνουν τη συνθήκη ένταξης από την 1η Ιουλίου.

Η διαδικασία επικύρωσης καθυστέρησε λόγω του ζητήματος της πρώην σλοβενικής τράπεζας «Λιουμπλιάνσκα Μπάνκα», ένα μακρόχρονο πρόβλημα από την περίοδο της πρώην Γιουγκοσλαβίας, το οποίο θα διευθετηθεί με βάση το μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψαν το Μάρτιο ο κ. Μιλάνοβιτς και ο πρώην πρωθυπουργός της Σλοβενίας, Γιάνεζ Γιάνσα.

Η σημερινή επικύρωση από τη Σλοβενική Βουλή σηματοδοτεί «αρχή νέας εποχής» στις σχέσεις Λιουμπλιάνας-Ζάγκρεμπ δήλωσε στη σλοβενική εφημερίδα «Ντέλο» ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων Μίλαν Μπργκλεζ, τονίζοντας ότι η ένταξη της Κροατίας στην Ε.Ε. θα εισάγει νέα ποιότητα στις διμερές σχέσεις.

«Μέχρι τώρα ήταν σχέση μέλους και μη μέλους της Ε.Ε. και από τώρα και στο εξής θα είναι σχέση δύο κρατών-μελών της Ε.Ε. Ελπίζω ότι η παρουσία του Κροάτη πρωθυπουργού συμβολικά θα σηματοδοτήσει το τέλος των όχι τόσο καλών σχέσεων σε διμερές επίπεδο», ανέφερε ο κ. Μπργκλεζ σημειώνοντας ότι η σλοβενική οικονομία θα μπορέσει να αξιοποιήσει τις δυνατότητές της με την ένταξη της Κροατίας στην ΕΕ.

Ο σύμβουλος του προέδρου της Κροατίας, Ίβο Γιοσίποβιτς, Ντέγιαν Γιόβιτς δήλωσε ότι η επικύρωση της συνθήκης προσχώρησης της Κροατίας στην Ε.Ε. από τη σλοβενική Βουλή είναι πολύ σημαντικό γεγονός με ιδιαίτερα συμβολική σημασία, κυρίως λόγω της αίσθησης της τελευταίας περιόδου ότι η Σλοβενία θα μπορούσε να αποτελέσει εμπόδιο στην ένταξη της χώρας στην Ε.Ε.

«Ευτυχώς δεν συνέβη κάτι τέτοιο λόγω της κατανόησης ότι με τη συνεργασία και το συμβιβασμό μπορούν να επιτευχθούν πολλά περισσότερα απ΄ότι με μονομερείς και ανάλγητες θέσεις. Είναι μία καλή είδηση για την Ευρώπη και τη νοτιοανατολική Ευρώπη», είπε ο κ. Γιόβιτς.