Την ετοιμότητα της Σερβίας για διάλογο με το Κόσοβο εξέφρασε ο Σέρβος πρόεδρος Μπόρις Τάντιτς, θέτοντας ως ζητούμενο μία συμβιβαστική λύση, που θα είναι βιώσιμη, με μακρά προοπτική. Ο διάλογος θα ανοίξει νέες προοπτικές, τόσο για τους Σέρβους όσο και για τους Αλβανούς του Κοσόβου, τόνισε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα, εξάλλου, με το ραδιοτηλεοπτικό σταθμό «Β92» του Βελιγραδίου, ο ίδιος ανακοίνωσε ότι τον Οκτώβριο θα επισκεφθεί τη Σερβία η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον.

«Μια συμβιβαστική λύση σημαίνει ειρήνη και οικονομική ανάπτυξη», σημείωσε ο Τάντιτς και πρόσθεσε: «Δεν έχουμε καμία πρόθεση να επιστρέψουμε σε μια πολιτική κατάσταση ανάλογη της δεκαετίας του ’90 και δεν έχουμε αυταπάτες ότι οι Αλβανοί του Κοσόβου θα μπορούσαν να δεχθούν το επίπεδο ή τη δομή διακυβέρνησης που είχαμε τη δεκαετία του ’90. Κανείς εδώ δεν θα πρότεινε ένα μη ρεαλιστικό πλάνο, αλλά σίγουρα δεν θέλουμε μια λύση, στην οποία η μια πλευρά, οι Αλβανοί του Κοσόβου, θα πάρουν τα πάντα και η άλλη πλευρά, η Σερβία, θα χάσει τα πάντα».

Ο Σέρβος πρόεδρος είχε στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, συναντήσεις με διάφορους Ευρωπαίους αξιωματούχους, με τους οποίους είχε την ευκαιρία να συζητήσει την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας του. «Νομίζω πως έχουν δημιουργηθεί οι συνθήκες για ένα νέο βήμα προς την απόκτηση καθεστώτος υποψήφιας χώρας στην Ε.Ε. Θα θέλαμε να αρχίσουμε να διαπραγματευόμαστε το μελλοντικό μας καθεστώς, όπως έχω πει και στο παρελθόν, είτε στα τέλη του 2011 είτε στις αρχές του 2012», τόνισε, σημειώνοντας πως αυτός είναι ο βασικός πολιτικός στόχος της Σερβίας.