Για πρώτη φορά, ο στρατός του Μαλί έδωσε στη δημοσιότητα έναν απολογισμό των συγκρούσεων με τους ισλαμιστές στη χώρα, υποστηρίζοντας ότι 63 στρατιώτες και περίπου 600 ισλαμιστές έχουν σκοτωθεί από τον Ιανουάριο.

«Από την έναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων, στις 11 Ιανουαρίου, σκοτώθηκαν 63 στρατιώτες και οι αντίπαλοί μας έχασαν περίπου 600 μαχητές», δήλωσε ο εκπρόσωπος του στρατού, αντισυνταγματάρχης Σουλεϊμάν Μάιγκα.

Στα τέλη Φεβρουαρίου το Τσαντ είχε ανακοινώσει ότι 26 στρατιώτες του έχουν σκοτωθεί σε μάχες στο Μαλί. Επίσης, δύο στρατιώτες από το Τόγκο και ένας από τη Μπουρκίνα Φάσο έχασαν τη ζωή τους σε δυστύχημα. Η Γαλλία έχει χάσει πέντε στρατιώτες στις επιχειρήσεις για την απώθηση των ένοπλων ισλαμιστών που είχαν καταλάβει το βόρειο Μαλί.

Η στρατιωτική επιχείρηση επέτρεψε την ανακατάληψη των πόλεων, όμως οι τζιχαντιστές αντιστέκονται ακόμη στα βορειοανατολικά της χώρας, κυρίως στον ορεινό όγκο του Ιφόγας και στην περιοχή του Γκάο.

Νωρίτερα σήμερα ο στρατός είχε ανακοινώσει ότι συνελήφθησαν 20 ισλαμιστές σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε σπίτια γύρω από την πόλη Γκάο, μετά από συγκρούσεις που είχαν σημειωθεί εκεί το σαββατοκύριακο.

Ο ΟΗΕ σχεδιάζει να αναπτύξει στο Μαλί μια ειρηνευτική αποστολή αποτελούμενη από 11.200 άνδρες, που θα συνοδεύονται από μια «παράλληλη δύναμη» η οποία θα μάχεται τους ισλαμιστές, σύμφωνα με μια έκθεση του γενικού γραμματέα του Οργανισμού, Μπαν Γκι-μουν, που παρουσιάστηκε την Τρίτη στη Νέα Υόρκη.

Οι επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων της Μαυριτανίας, της Αλγερίας, του Μαλί και του Νίγηρα συναντήθηκαν σήμερα στη Νουαξότ για να «εκτιμήσουν την κατάσταση» που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή και ανακοίνωσαν ότι έχουν λάβει τα κατάλληλα μέτρα για να ενισχύσουν και να βελτιώσουν την επιχειρησιακή ικανότητα των στρατών τους.