Η Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) ανακοίνωσε την άμεση άρση του μεγαλύτερου μέρους των κυρώσεων σε βάρος της Ζιμπάμπουε χαιρετίζοντας έτσι το πρόσφατο δημοψήφισμα για το Σύνταγμα στη χώρα αυτή, τη διεξαγωγή του οποίου χαρακτήρισε «ειρηνική, επιτυχημένη και αξιόπιστη».

«Η Ε.Ε. χαιρετίζει το λαό της Ζιμπάμπουε μετά την ειρηνική, επιτυχημένη και αξιόπιστη ψηφοφορία της 16ης Μαρτίου με στόχο την έγκριση ενός νέου Συντάγματος», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Κάθριν Άστον, η εκπρόσωπος της Ε.Ε. για τις εξωτερικές υποθέσεις.

Η Ε.Ε. θα άρει τις κυρώσεις -απαγόρευση ταξιδιών και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων- τις οποίες επέβαλλε σε 81 πρόσωπα και 8 εταιρείες. Συνολικά 112 πρόσωπα και 10 οντότητες εξακολουθούσαν να πλήττονται από τις κυρώσεις αυτές, οι οποίες είχαν ήδη χαλαρώσει το Φεβρουάριο, μετά την αναγγελία της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος.

Τα ονόματα των προσώπων που εξαιρούνται από τις κυρώσεις θα ανακοινωθούν μέσα στις προσεχείς ημέρες. Από διπλωματική πηγή ανακοινώθηκε πάντως πως θα εξακολουθήσουν να ισχύουν οι κυρώσεις σε βάρος του προέδρου Ρόμπερτ Μουγκάμπε, ο οποίος είναι 89 ετών και βρίσκεται στην εξουσία εδώ και 33 χρόνια.

Οι πολίτες της Ζιμπάμπουε ενέκριναν με ποσοστό 94,5% το νέο Σύνταγμα, βάσει του οποίου θα διεξαχθούν ελεύθερες εκλογές ως τις 29 Ιουνίου. Από την ψηφοφορία θα αναδειχθεί μια νέα κυβέρνηση η οποία θα αντικαταστήσει τη σημερινή κυβέρνηση εθνικής ενότητας που βρίσκεται στην εξουσία από το 2009.