Στην απαλλαγή ενός αστυνομικού του Βόρειου Μαϊάμι, από δύο κατηγορίες για κακούργημα, που αφορούν την απόπειρα ανθρωποκτονίας εναντίον ενός άοπλου άνδρα, ο οποίος φρόντιζε έναν αυτιστικό, που κρατούσε στα χέρια του ένα φορτηγάκι παιχνίδι, προχώρησαν χθες το βράδυ οι ένορκοι σε δικαστήριο της Φλόριντα των ΗΠΑ, σύμφωνα με όσα αναφέρουν αμερικανικά ΜΜΕς.

Ο εν λόγω αστυνομικός είχε πυροβολήσει τον αυτιστικό άνδρα, θεωρώντας ότι ήταν όπλο ένα γυαλιστερό παιχνίδι φορτηγό που κρατούσε. Αστόχησε και δεν πέτυχε τον αυτιστικό άνδρα, αλλά τελικά η σφαίρα πέτυχε τον άνδρα που τον φρόντιζε και τον συνόδευε, τον Τσαρλς Κίνσεϊ, ο οποίος έπεσε ανάσκελα στον δρόμο με τα χέρια ψηλά και συμμορφώθηκε με τις οδηγίες των αστυνομικών.

Ο Κίνσεϊ, ο οποίος είναι μαύρος, δέχτηκε πυροβολισμό στο πόδι. Η υπόθεση προκάλεσε παγκόσμιο ενδιαφέρον, όταν έγινε πολύ δημοφιλές στο ίντερνετ το βίντεο με το περιστατικό, το οποίο τραβήχτηκε με κινητό τηλέφωνο.

Το περιστατικό με τον αστυνομικό Αλέντα, ο οποίος είναι λευκός, σημειώθηκε εν μέσω μιας σειράς από επιθέσεις αστυνομικών εις βάρος άοπλων μαύρων σε όλες τις ΗΠΑ, που προκάλεσαν έντονο διάλογο με θέμα τις ρατσιστικές προκαταλήψεις του ποινικού συστήματος και της χρήσης φονικών μέσων από τις αρχές επιβολής του νόμου.

Ο Κίνσεϊ εργαζόταν ως φροντιστής του Αρνόλντο Ρίος Σότο, ενός 27χρονου με βαριάς μορφής αυτισμό, ο οποίος είχε εξέλθει από παρακείμενη στέγη υποστηριζόμενης διαβίωσης όπου απαιτεί 24ωρη επίβλεψη, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα.

Το μεσημέρι της 18ης Ιουλίου του 2016 που συναντήθηκαν ο Κίνσεϊ με τον Ρίος, η Αστυνομία είχε δεχτεί ένα τηλεφώνημα από έναν μοτοσυκλετιστή, ο οποίος είχε καταγγείλει ότι είδε τον αυτιστικό άνδρα να κρατά κάτι που φαινόταν ότι είναι όπλο, σημειώνεται στα δικαστικά έγγραφα.

Ο Αλέντα ήταν ένας από τους έξι αστυνομικούς που ανταποκρίθηκαν στην κλήση. Στην πρώτη δίκη κατέθεσε ότι όταν πυροβόλησε στόχευε τον Ρίος, γιατί ο νεαρός αυτιστικός είχε γυρίσει δείχνοντας το αντικείμενο που κρατούσε στον Κίνσεϊ. Ο αστυνομικός είχε καταθέσει τότε ότι θεώρησε πως ο άνθρωπος που είχε απέναντί του θα πυροβολούσε.

Η πρώτη δίκη είχε λήξει χωρίς απόφαση, καθώς το σώμα των ενόρκων δεν ήταν σε θέση να φθάσει σε ομόφωνη ετυμηγορία. Στη δεύτερη δίκη, ωστόσο, που έληξε χθες το βράδυ, οι ένορκοι συνεδρίασαν για περίπου τρεις ώρες και τελικά απάλλαξαν τον Αλέντα από τις κακουργηματικού χαρακτήρα κατηγορίες. Ωστόσο, σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, τον έκριναν ένοχο για αμέλεια, μια κατηγορία πλημμεληματικού χαρακτήρα, όπως έγραψε η εφημερίδα Miami Herald. Η ανώτατη ποινή που προβλέπεται είναι φυλάκιση ενός έτους.