Το κορίτσι με το κόκκινο παλτό στην ταινία «Η λίστα του Σίντλερ», διηγείται πως άλλαξε η ζωή της μετά την ταινία και αποκαλύπτει ότι ένιωσε «φρίκη» βλέποντας την ταινία για πρώτη φορά στην ηλικία των 11, σπάζοντας την υπόσχεση που είχε δώσει στον σκηνοθέτη Στίβεν Σπίλμπεργκ να περιμένει έως ότου γίνει 18.

Η 24χρονη σήμερα Oliwia Dabrowska που έπαιξε στην ταινία το 1993, λέει πως αυτή η εμφάνιση της, την σημάδεψε ψυχικά. Ήταν μόλις τριών ετών όταν πρωταγωνίστησε ως το κορίτσι με το κόκκινο παλτό στην ταινία. Η ίδια μίλησε για το πώς ένιωσε όταν είδε την ταινία σε ηλικία μόλις 11 ετών.

«Ήταν πολύ φρικτό. Δεν μπορούσα να καταλάβω πολλά, αλλά ήμουν σίγουρη ότι δεν θα ήθελα να την ξαναδώ στη ζωή μου». Επίσης, είπε ότι μετάνιωσε που δεν άκουσε την συμβουλή του σκηνοθέτη να δει την ταινία όταν θα είναι 18 ετών».

Και συνέχισε: «Ντρεπόμουν να παίξω στην ταινία και θύμωνα με τους γονείς μου όταν μιλούσαν για αυτό στον κόσμο» είπε η Oliwia σε συνέντευξή της.

«Το κρατούσα μυστικό για πολύ καιρό, αν και πολλοί στο σχολείο το έμαθαν από το διαδίκτυο. Ο κόσμος μου έλεγε ότι πρέπει να ήταν πολύ σημαντικό για μένα και ότι πρέπει να γνωρίζω πολλά πράγματα για το Ολοκαύτωμα» πρόσθεσε.

Τέλος είπε ότι βλέποντας ξανά την ταινία στα 18 της συνειδητοποίησε ότι αποτέλεσε μέρος της ταινίας κάτι για το οποίο έπρεπε να είναι περήφανη χρειάστηκε όμως χρόνια για να συμβιβαστεί με αυτό.

Ο Σπίλμπεργκ είχε δίκιο:«Έπρεπε να μεγαλώσω για να παρακολουθήσω την ταινία».