Ο ηγέτης του Κινήματος Πέντε Αστέρων (M5S) Μπέπε Γκρίλο δήλωσε σήμερα ότι αναμένει να δοθεί εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον υπηρεσιακό υπουργό Οικονομικής Ανάπτυξης της κυβέρνησης Μόντι, τον Κοράντο Πάσερα.

Ερωτηθείς σχετικά με την δήλωση του Γκρίλο, ο Πάσερα απάντησε «ουδέν σχόλιο».

Ο Γκρίλο έκανε τη δήλωση αυτή κατά τη συνάντησή του με τους εκλεγμένους βουλευτές και γερουσιαστές του M5S.

Ο κωμικός ηθοποιός, εισερχόμενος στη συνάντηση, αστειεύτηκε με τους δημοσιογράφους: «Είμαστε εδώ για να δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης στον Μπερσάνι. Ή, μάλλον, έκανα λάθος, εννοούσα στον Μόντι», είπε ειρωνικά.

Στη συνάντηση πάντως επαναλήφθηκε ότι το κίνημα δεν προτίθεται να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης σε μια κυβέρνηση των δυο μεγάλων παρατάξεων -της κεντροαριστεράς ή της κεντροδεξιάς.

Παράλληλα όμως, τόσο ο Γκρίλο όσο και τα του κινήματος που εξελέγησαν στην βουλή και την γερουσία με το M5S, αποσαφήνισαν ότι θα εξέταζαν το ενδεχόμενο να στηρίξουν μια κυβέρνηση τεχνοκρατών.

«Όπως έχουμε ήδη πει, δεν πρόκειται να δώσουμε καμία ψήφο εμπιστοσύνης στα κόμματα. Κάθε εναλλακτική πρόταση, θα την αναλύσουμε ανάλογα με το περιεχόμενό της», τόνισε ο Βίτο Κρίμι, ο οποίος αναδείχτηκε πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του κινήματος στην γερουσία.

«Δεν είναι δική μας αρμοδιότητα να εντοπίσουμε την κατάλληλη λύση για την κυβέρνηση… δεν λέμε ότι κερδίσαμε τις εκλογές. Πρέπει να το πράξει όποιος λέει ότι κέρδισε τις εκλογές, μαζί με τον πρόεδρο Ναπολιτάνο. Θα αξιολογήσουμε, επαναλαμβάνω, κάθε πιθανή επιλογή του προέδρου», πρόσθεσε ο Κρίμι.

Η Ρομπέρτα Λομπάρντι, που αναδείχτηκε πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του M5S στη βουλή, επιβεβαίωσε ότι «το κίνημα δεν πρόκειται να εισπράξει τα δημόσια κονδύλια που βάσει του νόμου του αναλογούν για την κάλυψη των εκλογικών εξόδων».

Οι 163 βουλευτές και γερουσιαστές του κινήματος M5S θα επιστρέφουν στο κράτος το 50% των αποδοχών τους, κρατώντας 5.000 ευρώ το μήνα.