Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι δήλωσε σήμερα στο Βερολίνο, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, πως ελπίζει η Τεχεράνη να επιλέξει στις συνομιλίες με την Ομάδα 5+1 (τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας- ΗΠΑ, Ρωσία, Γαλλία, Κίνα, Βρετανία και η Γερμανία) στο Καζακστάν να κινηθεί προς μια διπλωματική λύση σε ό,τι αφορά τις πυρηνικές της φιλοδοξίες.

Ο Κέρι εξέφρασε «την ελπίδα ότι οι συνομιλίες αυτές μπορούν να συμβάλλουν στην προώθηση του διαλόγου» και «ότι το Ιράν θα κάνει την επιλογή να προχωρήσει προς μια διπλωματική λύση».

Ο Κέρι αναφέρθηκε επίσης στην κρίση στη Συρία, αποφεύγοντας να τοποθετηθεί συγκεκριμένα για το τι είδους δράση απαιτείται για να τερματιστεί η αιματοχυσία εκεί έως ότου ολοκληρωθεί μια σύνοδος, η οποία θα πραγματοποιηθεί αργότερα αυτή την εβδομάδα στη Ρώμη με τη συμμετοχή ηγετών της αντιπολίτευσης της σπαρασσόμενης από τον εμφύλιο χώρας.

Ο Κέρι επισήμανε ότι η 11ήμερη περιοδεία του σε 9 χώρες γίνεται «ακριβώς για να συνδεθούμε με τους φίλους και συμμάχους μας» σε ό,τι αφορά ζητήματα όπως η συριακή κρίση.