Η Ρωσία γιόρτασε σήμερα τα 70 χρόνια από τη νίκη των σοβιετικών στρατευμάτων στη μάχη του Στάλινγκραντ, την πρώτη ήττα της Γερμανίας κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η επέτειος της μάχης γιορτάζεται από τους Ρώσους ως το γεγονός που έσωσε την Ευρώπη από το ναζισμό.

Με την ευκαιρία της γιορτής το Βόλγκογκραντ μετονομάστηκε και πάλι, μόνο για σήμερα, σε Στάλινγκραντ. Η πόλη, στις όχθες του ποταμού Βόλγα, σημαιοστολίστηκε ενώ παντού αναρτήθηκαν αφίσες που θυμίζουν τους ήρωες και τους πεσόντες της ιστορικής μάχης.

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν μετέβη ο ίδιος στο Βόλγκογκραντ. Κατέθεσε μαζί με βετεράνους στεφάνι μπροστά από το Άγαλμα της Μητέρας Πατρίδας, ύψους περίπου 85 μέτρων.

Η μάχη του Στάλινγκραντ «είναι ένα από τα πιο αξιομνημόνευτα παραδείγματα ηρωισμού στον κόσμο», δήλωσε.
«Το Στάλινγκραντ θα παραμείνει για πάντα σύμβολο ενότητας και του αήττητου του λαού μας, ένα σύμβολο αυθεντικού πατριωτισμού, ένα σύμβολο της μεγάλης νίκης του σοβιετικού στρατιώτη-απελευθερωτή», συνέχισε ο Πούτιν.

Χιλιάδες άνθρωποι κάθε ηλικίας συγκεντρώθηκαν από νωρίς το πρωί στο κέντρο της πόλης για να παρακολουθήσουν τη στρατιωτική παρέλαση.

Εκπρόσωποι της κυβέρνησης, όπως ο αντιπρόεδρος Ντμίτρι Ρογκόζιν, βετεράνοι και μέλη του Κομμουνιστικού Κόμματος κατέθεσαν στεφάνια και άφησαν από ένα κόκκινο γαρίφαλο στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, στη Λεωφόρο των Ηρώων.

Απέναντί τους, το συγκεντρωμένο πλήθος κρατούσε ένα πανό με τη φράση «Ευχαριστούμε για τη νίκη».