Την ένταση στην Κυπριακή ΑΟΖ ανεβάζει εκ νέου η Τουρκία, με την αποστολή του ερευνητικού σκάφους Barbaros, που βρίσκεται νότια της Μεγαλονήσου από χθες το απόγευμα, ενώ θέτοντας το πλαίσιο για ακόμα πιο οξυμένες καταστάσεις, δέσμευσε περιοχή δυτικά της Πάφου για την αποστολή του γεωτρύπανου Πορθητήκαι συνοδευτικών του σκαφών.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες που επικαλείται το news.gr, το Barbaros προς το παρόν δεν φαίνεται να έχει ρίξει καλώδια, δηλαδή να κάνει έρευνες, ενώ σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η κάθοδος το «Πορθητή» περιπλέκει ακόμα περισσότερο τα πράγματα ειδικά αν προχωρήσει σε εργασίες στη δεσμευμένη περιοχή.

Συγκεκριμένα, με τη NAVTEX 0560/19 δεσμεύει παράνομα περιοχή δυτικά της Πάφου από σήμερα μέχρι και τις 3 Σεπτεμβρίου.

Παράλληλα, σε μια προσπάθεια «αποκοπής» της περιοχής, δέσμευσε και δεύτερη περιοχή ανατολικά της Ρόδου και νότια του Καστελόριζου για άσκηση με τη χρήση όπλων.

Χθες στο Αιγαίο υπήρξε κινητικότητα εκ μέρους της Τουρκικής Ακτοφυλακής στις περιοχές που η Άγκυρα δέσμευσε παράνομα μεταξύ Λέσβου – Χίου και Λέσβου – Σκύρου για άσκηση έρευνας και διάσωσης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες που επικαλείται το news.gr, η Τουρκική Ακτοφυλακή έστειλε ένα μεγάλο σκάφος και 5-6 μικρά που πραγματοποίησαν μια προάσκηση και στην συνέχεια αποσύρθηκαν στους λιμένες τους. Σύμφωνα με εκτιμήσεις καλά πληροφορημένων πηγών της ιστοσελίδας, υπάρχει πιθανότητα να επανεμφανιστούν στις περιοχές που έχουν δεσμεύσει στις 8 με 10 Μαΐου, οπότε και ολοκληρώνεται το χρονικό διάστημα της άσκησής τους.

Υπενθυμίζεται πως χθες στο Αιγαίο υπήρξε δραστηριότητα και της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας, κατά τη διάρκεια της οποίας σημειώθηκαν πέντε αερομαχίες.

Από ελληνικής πλευράς οι αρμόδιες Αρχές παρακολουθούν την εξέλιξη της πορείας τόσο του Barbaros όσο και του «Πορθητή», που στην παρούσα φάση εντοπίζεται στα ανοιχτά του κόλπου της Αττάλειας. Πλοία του Πολεμικού Ναυτικού βρίσκονται σε σημεία έτοιμα να σπεύσουν, αν και εφόσον χρειαστεί.