Οι αεροπορικές εταιρείες All Nippon Airways (ANA) και Japan Airlines (JAL) παραδέχθηκαν σήμερα πως είχε χρειαστεί να αλλάξουν πολλές μπαταρίες ιόντων λιθίου σε Boeing 787 πριν από το επεισόδιο που υποχρέωσε ένα από τα αεροσκάφη της ANA να προσγειωθεί επειγόντως και προκάλεσε την αναστολή όλων των πτήσεων των 787.

Η ANA ανακοίνωσε πως προχώρησε συνολικά σε 10 αλλαγές στα 17 Boeing 787 του στόλου της εξαιτίας διαφόρων προβλημάτων και η JAL σε πολλές aαλλαγές, χωρίς να διευκρινίσει τον αριθμό και αυτό μέσα σε μερικούς μήνες, ενώ η φυσιολογική διάρκεια ζωής τέτοιων μπαταριών είναι δύο χρόνια.

Στις 16 Ιανουαρίου ένας από τους συσσωρευτές ιόντων λιθίου ενός Boeing 787 της ANA υπερθερμάνθηκε και άρχισε να αναδύεται απ’ αυτόν μια ισχυρή μυρωδιά για λόγο που δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί. Έχασε τον υγρό ηλεκτρολύτη που περιείχε, μαύρισε και παραμορφώθηκε εξαιτίας μιας αφύσικα υψηλής θερμοκρασίας.

Η βλάβη αυτή προκάλεσε τρεις συναγερμούς στο κόκπιτ του αεροπλάνου, το οποίο υποχρεώθηκε να προσγειωθεί επειγόντως στο Τακαμάτσου στη νότια Ιαπωνία. Η ANA είχα ανακοινώσει αργότερα πως η μπαταρία του εν λόγω αεροπλάνου είχε αλλάξει τον Οκτώβριο επειδή η αρχική είχε πάψει να λειτουργεί.

Ένα άλλο επεισόδιο υπερθέρμανσης με εκδήλωση πυρκαγιάς είχε σημειωθεί μια εβδομάδα νωρίτερα σε αεροπλάνο της JAL μετά την προσγείωσή του στη Βοστόνη.